Pepeljak ili voštana prevlaka

Ilustracija: zelen plod kruške
Ilustracija: zelen plod kruške

Većina voćnih vrsta ima osobinu da formira pepeljak tj. voštanu prevlaku na plodovima. Izuzetak predstavljaju voćne vrste koje na plodovima imaju dlačice (neke sorte dunja, breskve), odnosno neke druge izrasline,  ili se prosto nalaze u određenom prirodnom „omotaču” ili klapini (badem, orah, lešnik, kesten).

Uloga voštane prevlake je pre svega zaštitna i omogućava plodovima da duže izdržavaju na grani sve negativne uticaje spoljnog faktora (preveliku insolaciju (osunčavanje), velika
temperaturna kolebanja, negativan uticaj vetrova, napad bolesti i štetočina itd.). Na pepeljku uglavnom ostaje i sva spoljna „prljavština” od primenjene zaštite i zagađenja spoljne sredine, pa je posle berbe relativno lako oprati voće u toploj vodi ili ga oljuštiti i skloniti sve zaostale nećistoće iz ploda, naravno, ako se prilikom obavljanja zaštite poštuje karenca. Sve je više kupaca koji prilikom kupovine svežeg voća insistiraju na očuvanosti voštane prevlake prilikom obavljanja berbe,  jer se takvi plodovi mnogo bolje i duže čuvaju i transportuju do udaljenih tržišta sa relativno malim gubitcima.
Samo zdravo i zrelo voće formira dobar pepeljak ili voštanu prevlaku. Voće mora biti u dobrom zdravstvenom stanju, mora se primeniti puna agrotehnika (obrada, đubrenje, rezidba, u poslednje vreme i navodnjavanje) i zaštita. Tako negovani plodovi dobijaju dobru voštanu prevlaku koja ih štiti ne samo na grani nego i posle berbe i čuvanja (plodovi slabije
otpuštaju vodu, sporije propadaju, manje ih napadaju bolesti skladištenja i sl.).
Pored dobre agrotehnike i zaštite možemo uticati na očuvanost pepeljka i prilikom berbe. Plodove ne treba brati po kišnom, vlažnom i vetrovitom vremenu, berači moraju moraju biti edukovani za berbu stonog voća i poželjno je da na rukama imaju rukavice ili da su im ruke istrljane talkom radi sprečavanja znojenja i ostajanja otisaka prstiju. Najbolje je da se bere u rukavicama i zbog pravilne higijene berbe ali i talk je potpuno u redu.

Ovako obrani plodovi se spuštaju u unapred pripremljenu ambalažu ili mesto u gajbici i nema više prevrtanja tog voća po rukama već ono takvo ide u skladište koje se hladi ili kamion hladnjaču.

Povezano