Najbolje rastojanje pri sadnji kupine

Ilustracija: kupine, foto: S.K.
Ilustracija: kupine, foto: S.K.

Sadnja kupine se obično izvodi po kvadratnom, pravougaonom i špalirskom rasporedu. Sadnja po kvadratnom i pravougaonom rasporedu najčešća je na malim površinama i na okućnicama, a u komercijalnim zasadima, gotovo isključivo se izvodi po sistemu špalira.
Neposredno pre sadnje treba odrediti pravac redova i sadnje, izvršiti razmeravanje terena i izračunati broj sadnica potrebnih za datu površinu.
Pravac redova zavisi od konfiguracije terena i dominantnih vetrova , a radi bolje osvetljenosti treba nastojati da pravac bude sever-jug. U toplijim područjima i na južnim ekspozicijama, redove je bolje postaviti u pravcu istok-zapad čime se postiže veća zasenjenost, pa se kupina manje zagreva i tako manje gubi vlagu.

Razmak sadnje zavisi od bujnosti sorte, plodnosti zemljišta , porasta izdanaka , sistema gajenja i raspoložive mehanizacije za izvođenje agrotehničkih mera u zasadu. Od razmaka sadnje bitno zavisi visina prinosa i kvalitet plodova.

Praksa je pokazala da je optimalno rastojanje za sadnju kupine 3m između redova i 1,5m u redu (3×1,5). To podrazumeva 2.220 sadnica po 1ha. Uvek treba imati u vidu bujnost kupine i njene zahteve za svetlošću , vodom i hranljivim elementima. Za slabije bujne sorte kao što je Loh nes preporučeno rastojanje je 3×1-1.2m. U poslednjih 5-6 godina, proizvođači da bi poboljšali kvalitet ploda kupine sadnju izvode na rastojanju 3×0,5m, a kasnije pri rezidbi ostavljaju najviše 2 (ili često i 1) izdanak za rod po žbunu, što je dalo dobre rezultate.

Povezano