Kako napraviti dobru turšiju

Zimnica je sigurno jedan od najjednostavnijih, najpraktičnijih, ali i najukusnijih načina da sveže povrće sačuvamo do proleća. Priprema turšije može se izvesti na bezbroj načina. Njihov cilj je da hrana potraje što duže.
Turšija nam je iz Persije stigla preko Turske. Svojom lepotom ukusa zagospodarila je ovim prostorima.Turšija ili kiseljenje povrća je tradicionalna metoda obogaćivanja namirnica. To je veoma star način pravljenja zdrave zimnice.
Turšija koja se pominje u putopisu slavnog turskog putopisca iz 17. veka, pripremala se od karamuta, posebne vrste krušaka, koje su se koristile za salatu nakon fermentisanja. Turšija je zapravo svako ukišeljeno voće ili povrće sa dodatkom aromatičnih biljaka ili plodova koji podstiču fermentaciju. Tako se u turšiji mogu naći crni i beli luk, lovorov list pa čak i grožđe. Tradicionalno, najčešće se za turšiju koriste paprike (turšijare), krastavci, zeleni paradajz, šargarepa, karifol. Još su naše bake znale da odabirom sastojaka za turšiju iznenade. U starim receptima kao sastojci dobre turšije pominju se, pored već navedenih luka i grožđa, dunje, šljive, mladi kukuruz.
Spremajući turšiju spremićete ćete sebi zalihu probiotika sve do proleća. Turšija je najmoćniji lek. Ukiseljeno povrće koristi organizmu i deluje na više organa i sistema organa. Na primer, održava zdravu crevnu mikrofloru, obnavlja sluzokožu creva, podstiče metabolizam i varenje, poboljšava imunitet, sprečava nastanak karcinoma, reguliše krvni pritisak, snižava povišen nivo holesterola, ublažava alergije i kožne tegobe, poboljšava raspoloženje i dobro je za dijabetičare. Najbitnije je da svo povrće mora da bude potpuno zdravo.
Najzdraviji način pripremanja zimnice je svakako onaj bez konzervansa, povrće se ne izlaže direktno visokim temperaturama, a svo bogatstvo vitamina i minerala biva sačuvano sve do sledeće godine. Kao prirodni konzervansi za turšiju, koriste se sirće, so i šećer, koji će omogućiti da povrće posle fermentacije sačuva sav svoj ukus i teksturu. Turšija se lako pravi bez konzervansa.

Recepata je bezbroj, koliko i različitih trpeza na kojima se može naći turšija. Ipak zna se šta je prava turšija: naređati u burad željeno povrće (voće), preliti rastvorom od 3 litre vode, 1 litra sirćeta, 100 grama soli, 200 grama šećera uz dodatak jednog vinobrana (količine preliva prilagoditi količini povrća). Pri tom je važno da se povrće uklapa, odnosno čvrsto ređa. Svo povrće mora biti u rastvoru. Za 21 dan turšija će biti na trpezi.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

26.12.2023.

Virus smeđe naboranosti paradajza

24.12.2023.

Golijski ukusi – čuvari tradicionalnih jela, recepata, zdrave hrane

21.11.2023.

Kako je ovo moguće?

17.10.2023.

Uspešna proizvodnja paradajza

28.09.2023.

Sedmi sajam zimnice

19.09.2023.

Najviše se traži paprika za ajvar a koja je cena

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca