Tikve su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Generalno, bundeva, ludaja, dulek, buče ili misirača su drugi nazivi (sinonimi) koji se koriste za povrtarsku kulturu – tivku. Tikva kao izvorna biljka dala je na stotine vrsta. Tikve vrlo dobro uspevaju na humusnom, peščano-ilovastom zemljištu , ali ne uspevaju na izrazito vlažnim zemljištima. Najpovoljnija reakcija zemljišta je neutralna do slabo bazna.
Da se izbegne prerastanje, tikvu treba brati barem jednom nedeljno. Ako se pravilno čuva, tikva će ostati sveža 3 – 4 četiri nedelje. Najbolje se čuva na hladnom i tamnom mestu, dalje od izvora toplote i svetlosti. Idealna temperatura za čuvanje tikve je između 10 i 16 °C. Može da se skladišti od jeseni do proleca tako da je izuzetna u zimskom periodu.
Pulpa ploda i semena su jestivi. Pulpa je bogata vodom, i koristi se u ishrani, najčešće termički obrađena. Semena su bogata masnim uljem, proteinima i mineralima i koriste se pečena, kao sastojak mnogih jela ili za dobijanje ulja hladnim ceđenjem. Bundevino ulje je crvenkaste boje, kvalitetno, lako svarljivo. Prepuna minerala , vitamina i među najbogatijim izvorima alfa i beta karotena koji su od velike važnosti za dobar vid. Sadrži zdrave omega 3 masti koje se inače u povrću retko pronalaze. Pored svega toga utiče na zdrav balans šecera u krvi i brani organizam od gripa i prehlada zbog kompleksa vitamina sadrži. Po hranljivoj vrednosti i dijetetskoj važnosti vodeća je među povrćem. Ima šest puta više vitamina nego jabuka i cvekla, bogata je vitaminom A, sadrži i vitamine C, E i skup vitamina B, kao i gvožđe.
Muskatna tikva (muskata ili mirišljava` tikva) je najcenjenija vrsta bundeve. Može da se koristi kao mlada ili kao zrela kada meso ima jarko narandastu boju. Muskatna tikva svojim mirisom najviše podseća na lubenicu i dinju. Meso je debelo, sočno, slatko, fine konzistencije, tamnonarandžasto. Nutricionisti je izuzetno cene , a odlikuje se finom aromom. Pulpa je posebno slatkog ukusa, što je naročito izraženo pri pečenju. Odlična je i ispečena bundeva sa cimetom, a takođe u kombinaciji sa mesom se mogu spremati i razna variva i čorbe . Tikva se prvenstveno upotrebljava za spremanje pita, umaka, pečenih i kuvanih jela, sokova i džemova, a popularno je i prženje posoljenog semena. Pita od tikve – tikvenjača – tradicionalni je deo obroka u vreme posta.
Kod nas je uvreženo jedno pogrešno mišljenje da se tikva koristi kao osnovna baza u industriji sokova. To nije tačno. Osnovna baza za sokove je jabuka. Tikva nije zgodna za upotrebu u pripremi sokova tako da bi tada proizvodnju sokova u značajnoj meri poskupela. Zbog toga odbacite predrasude i jedno dobro parče tikve stavite u tepsiju i ubacite u rernu. Pecite na 200 stepeni oko pola sata. Ohladite, pospite cimetom i uživajte.