Sistem gajenja kupine sa rotirajućim krstastim naslonom (RCA™)

Ilustracija: Zasad kupine, foto J.S
Ilustracija: Zasad kupine, foto J.S

RCA™ sistem gajenja kupine pretstavlja najnoviju tehnologiju gajenja ove voćke u državama srednjeg Zapada SAD-a. Gotovo da nema nove, savremene plantaže kupine u Ajovi, Kanzasu, Ohaju, Pensilvaniji i dr. državama širom SAD-a koja nije podignuta po ovom sistemu poslednjih godina. O ovome svedoče i reči vodećih američkih stručnjaka za sitno voće, koji ističu da se radi o revolucionarnom otkriću koje će preobraziti kupinarstvo SAD-a.
Nova tehnologija gajenja kupine stvorena je u Zapadnoj Virdžiniji (Appalachian Fruit Research Centre, Kerneysville) od strane jednog od vodećih američkih hortikulturnih stručnjaka u oblasti sitnog voća, dr Fumiomi Takede krajem prošlog veka. Zahvaljujući grantovima USDA SBIR-programa rezultati njegovih naučnih istraživanja pretočeni su u inovaciju, a sada i u patentirani proizvod kompanije TGS.
Tokom 2009. godine dr Takeda je kompletirao istraživanja rešavajući nekoliko problema koji su ograničavali američku industrijsku proizvodnju kupine, poput stradanja izdanaka od zimskih mrazeva i vetrova, ožegotina od sunca na plodovima kupine, visokih troškova berbe. Rešenje je sumarno pronađeno u inovativnom pristupu rotiranja naslona u sistemu špalirskog gajenja kupine. U pitanju modifikovani Y-oblik naslona sa rotirajućim ukrštenim stubovima različite dužine i sa galvanizovanom žicom razapetom u više nivoa duž naslona. Stubovi su napravljeni od standardnih kovanih cevi promera 38 mm i obezbeđuju dobru stabilnost celom sistemu. Ovaj sistem dozvoljava razdvajanje mladih i zrelih izdanaka kupine u špaliru putem školovanja rasta mladih izdanaka u prvom delu vegetacije, što uveliko olakšava berbu i rezidbu.
Protokol upravljanja rastom izdanaka kupine predviđa obaranje celog sistema u horizontalan položaj, blizu površini zemljišta kasno u jesen. Ovaj zahvat, uz upotrebu agril folije omogućava kompletnu zaštitu rodnih pupoljaka na izdancima za rod od mrazeva, što doprinosi višestrukom uvećanju prinosa.

Kasno u proleće, kada se većina primarnih cvetova na rodnim grančicama otvori, krstasti naslon se opet uspravlja. Ovim zahvatom sve rodne grančice su postavljene na jednoj strani špalira, što drastično smanjuje troškove berbe, dok se izbili mladi izdanci i njihovi postrani izboji školuju za horizontalan tj. vertikalan rast na nižim žicama dužeg stuba. U roku od dve nedelje nakon uspravljanja naslona listovi na rodnim grančicama se reorijentišu i postavljaju u poziciju iznad plodova, štiteći ih tako od direktnog sunčevog zračenja. Otvoren i generalno uži biljni sklop špalira u RCA sistemu gajenja takođe omogućava bolju cirkulaciju vazduha i veću efikasnost zaštite kupine u programu prskanja protiv truleži plodova (prouzrokovač Botritis cynerea) ali i novih invazivnih štetočina (Drozophila suzukii).

Prodor svetlosti u unutrašnjost špalira je znatno veći u poređenju sa klasičnim načinom gajenja kupine (vertikalni špalir), što je od naročite važnosti za bolju diferencijaciju rodnih pupoljaka na mladim izdancima.
RCA sistem ima i svojih mana. Najveća je to što su povećani troškovi podizanja zasada, s obzirom da preko 50 % početnih investicija čini materijal za naslon i njegova instalacija. Koristi, međutim, koje ovaj sistem omogućava mnogo su značajnije.

Povezano