Podizanje zasada kupine

Ilustracija. kupine, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija. kupine, foto: Domaćinska kuća

Za podizanje zasada kupine kao i svih drugih voćnih vrsta, neophodno je izvršiti osnovnu pripremu zemljišta koja se sastoji u uređivanju zemljišta, vađenju žila i panjeva, uništavanju korova, meliorativnog đubrenja, dubokog oranja i usitnjavanje površine.
Kupina najbolje rezultate daje na dubokim, rastresitim, plodnim i umereno vlažnim zemljištima, jedino joj ne odgovaraju tople peskušei preterano vlažna hladna i teška zemljišta.Sadnja kupine može se obavljati u jesen ili rano proleće. u našim klimatskim uslovima najbolje rezultate daje jjesenja sadnja. Za sadnju kupine treba koristiti samo autentične sorte i garantovane zdrave sadnice.
Kao i kod drugih voćnih vrsta, koren kupine pre sadnje treba skratiti za 1/4 dužine a oštećene žile potpuno ukloniti.. Tako pripremljen koren treba potopiti u rastvor ilovače radi bojeg prijema sadnica.
Kupina se može gajiti u obliku ( sistemu)žbuna i špalira. Mi preporučujemo špalirski sistem uzgoja gde se sadnice kupine sade na rastojanju 3,2 – 4 m između redova i 1,5 – 2 m u redu.
Izdanci kupine se sade na istu dubinu na kojoj su bili i u matičmjaku ili 3-4 cm dublje.
Kupina je voćka specifičnog habitusa u proseku izrazito dugih lastara i bez obzira na sistem gajenja vek će bolje rezultate dati ako se gaji uz postavljanje naslona koji se postavljaju u drugoj godini po sadnji..
Za špalirski sistem uzgoja neophodno je obezbediti stubove ( metalne drvene ili betonske) visine 2m iznad zemlje koji se postavljaju na rastojanju 6-7m jedan od drugog i za njih se zatežu 2-3 reda žice.
Da bi kupina dostigla maksimalne prinose koji se kreću preko 10.000 kg/ha neophodno je svake godine u zemljište uneti oko 3-4 t/ha stajnjaka i 300-400 kg/ha mineralnih đubriva.
Obavezna i redovna agrotehnička mera pri uzgoju kupine je i rezidba , koja se obavlja u proleće i u drugoj polovini leta tj. posle berbe. Prolećna rezidba se sastoji u proređivanju i skraćivanju vrhova izdanaka koji se ostavljaju za rod.. Preporuka je da po jednom žbunu ostane 7-9 dobro razvijenih izdanaka. Po završetku berbe sve izdanke koji su doneli rod treba orezati do zemlje.
Kupinu napada mnogo bolesti i štetočina koje joj mogu naneti znatne štete ukoliko se ne primene neophodne mere zaštite.. Da bi se obavila adekvatna zaštita kupine neophodno je obezbediti veći broj herbicida, fungicida i insekticida i to u količini od :
– herbicida oko 4 kg/ha;
-fungicida oko 3 kg/ha i
-insekticida oko 3,5 kg/ha
Primenu ovih kao i drugih hemijskih sredstavatreba koristiti samo uz predhodno konsultovanje stručnjaka za zaštitu bilja.

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Berba i čuvanje kukuruza

Posto vremenski uslovi dozvoljavaju u narednom periodu na području Pčinjskog okruga, predstoji berba ranih i

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca