Kako se pravi rakija od suvih šljiva

Ilustracija: suve šljive, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: suve šljive, foto: Domaćinska kuća

Rakija šljivovica se može spravljati i od suvih šljiva. Suva šljiva sadrži čak do 50% šećera, koji onemogućava razmnožavanje kvasca, a tim i alkoholno vrenje. Zato plodove suvih šljiva treba pripremiti, kako bi se stvorili uslovi za rad kvasaca i alkoholnu fermentaciju.

Ovo se postiže tako što se na 100kg suvih šljiva doda 300–350 l vode, zagrejane na 45oC i ostavi jedan dan da plodovi suve šljive nabubre. Na taj način se sadržaj šećera svodi na 10–12% tj. na količinu koju obično sadrže i sveži plodovi. Potom se doda aktivan kvasac, dobro se sve izmeša i ostavi da prevri, a potom se obavlja destilacija.

Takođe, ukoliko se zakasni sa berbom šljiva, pa plodovi prezre i jako se sasuše, treba kljuk razblažiti vodom kako bi se vrenje nesmetano obavilo. Rakija od suvih šljiva je veoma slična rakiji od svežih, s tim što poseduje specifičan ukus i miris. Od 100kg suvih šljiva može se dobiti oko 50 litara šljivovice jačine 50vol% alkohola.

Povezano