Kako prepoznati bolest kod ruža

Postoje mnoge bolesti i štetočine koje napadaju ruže, a zaštita je posebno važna tokom leta. Čestim pregledima biljaka moguće je na vreme uočiti simptome “nepozvanih” na rascvetalim biljkama.

Ruže cvetaju cele godine, sve do kasne jeseni i, pored redovne nege, već od proleća treba primeniti sredstva za zaštitu bilja. Lisne vaši se javljaju ukoliko je proleće toplo i sunčano, bez padavina, dok se gljivična oboljenja javljaju kao posledica vlažnog vremena. Tokom leta, važno je pravovremeno uočiti bolest i štetočinu, prepoznati je i što pre primeniti mere zaštite. Iako su ruže u punom cvetanju, a cvetovi krupni i mirisni, pažnju treba obratiti na izgled lišća, jer se na njemu prvo pojave znakovi bolesti ili napad štetočina.

Simptomi plamenjače se javljaju na naličju lista kao pepeljasta prevlaka ili belo-sive mrlje. Posledica je nekroza i opadanje listova. Na licu lista se uočavaju smeđocrvene mrlje. Pege se javljaju i na peteljkama i izbojcima.

Bolest može u potpunosti uništiti biljku. Važno je sve zaražene delove ukloniti iz vrta i spaliti, jer se gljiva u povoljnim uslovima (vlaga), vrlo brzo širi.

Preventivno suzbijanje plamenjače može se obaviti prihranom đubrivima sa većim udelom kalijuma.

Koristiti registrovane fungicide u dozvoljenim koncentracijama.

Pepelnica se lako prepoznaje po beloj brašnastoj prevlaci na lišću, u osnovi trnova i pupoljcima. Kada je suša, bolest se brzo širi. Svetlost dodatno povećava njen razvoj. Prekomerna upotreba azotnih đubriva dovodi do slabljenja biljaka i pojačava razvoj pepelnice.

Kada je u pitanju crna pegavost na lišću se javljaju pege tamne boje i u okviru njih se mogu uočiti crne acervule. Zaraženo lišće žuti i opada usled gasa etilena koji ta gljiva luči. Simptomi se mogu javiti na lisnim i cvetnim drškama, lastarima, čašici…

Rđa ruže  se prepoznaje tako što se na listu se javljaju rđaste pege, a ukoliko je napad jači lišće opada. Na naličju lista se javljaju reproduktivni organi gljive, narandžaste uredospore i crne teleutospore. Nedostatak kalijuma u zemljištu i prekomerna upotreba azota dovode do pojačanog razvoja rđe.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

21.07.2023.

Orezivanje atraktivnih lepotica

23.06.2023.

Kako unaprediti proizvodnju krompira

12.06.2023.

Zaštita suncokreta

12.12.2022.

Jedna od najštetnijih bolesti salate

30.05.2022.

Kako protiv plamenjače i sive truleži borovnice

30.05.2022.

Koje bolesti prete vinovoj lozi

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca