Celjske mesnine su najveći proizvođač mesa i mesnih proizvoda u Sloveniji. Tradicija Celjskih mesnina datira još od 1899. godine, a danas pored pogona za preradu mesa u Celju poseduje i najstariju pršutanu u Sloveniji u Lokvi na Krasu, pršutanu u Kobjeglavi i vinariju ”Radgonske gorice” u Gornjoj Radgoni. Zahvaljujući razvoju robne marke z’dežele i sopstvenoj prodajnoj mreži godišnje ostvaruju više od 80 miliona evra prihoda od prodaje, pri čemu sveže meso učestvuje sa 13.000 tona, a proizvodi od mesa sa 7.000 tona.
U pršutanama Celjskih mesnina – u Lokvi i u Kobjeglavi proizvodi se čuveni Kraški pršut.
Kraški pršut jedan je od najprestižnijih slovenačkih proizvoda čiji je kvalitet prepoznat i od strane Evropske unije – Evropska komisija je registrovala krašku pršutu kao ”zaštićenu geografsku oznaku” i na taj način potvrdila tradiciju i uticaj geografskog područja u proizvodnji kraške pršute.
Krašku pršutu čini svinjski but vrhunskog kvaliteta, posoljen morskom solju iz Piranskih solana i sušen na kraškoj buri minimum godinu dana.