Priprema plastenika za zimu

Ilustracija: plastenik, Foto: S.K.
Ilustracija: plastenik, Foto: S.K.

Većina poljoprivrednih gazdinstava kojima su ratarstvo i stočarstvo glavne proizvodnje, na svom gazdinstvu imaju jedan plastenik u kojem gaje povrće za svoje potrebe.

Ne retko, ti plastenici mogu poslužiti za uzor mnogim povrtarskim proizvođačima. Trenutno su na gazdinstvu glavne aktivnosti usmerene na berbu , vršaj kukuruza i njegov smeštaj. To je zahtevan posao, koji treba kvalitetno odraditi. Kukuruz je najvažnija okopavina u ratarskoj proizvodnji, posebno za gazdinstva koja imaju i stoku na gazdinstvu.
Ali ne smemo zapostaviti ni plastenik, jer on obezbeđuje ranu proizvodnju povrća koje je potrebno na gazdinstvu.
Po pravilu, nakon završetka jedne linije proizvodnje u plasteniku, neophodno je izneti žetvene ostatke. Tako sukcesivno, do završetka proizvodnje. Nikako ne treba plastenik, nakon branja ranog paradajza, krastavca i paprike, pretvoriti u depo poljoprivrednog inventara.

Nakon završetka proizvodnje, po planu proizvodnje, treba promeniti mesto plastenika (ako je već par godina na istom) , promeniti zemljište(što je teži slučaj) ili samo izvršiti dezinfekciju zemljišta.
Treba proveriti lukove i foliju. Istrošene ili oštećenje delove zameniti. Korištena veziva i razne potpore, kao i alate, izneti i one koji će trebati u daljoj proizvodlji dezinfikovati i uspremiti.

Unošenje mineralnih i organskih hraniva prilagoditi potrebama plodoreda i plodosmene u plasteniku.

Povezano