Naš pčelar na sajmu „Eurobee“ u Nemačkoj

Prvi „Eurobee“ sajam održan u Friedrichshafenu pokrajini Baden-Württemberg prvi je sajam pčelarstva ovog tipa. U organizaciji Asocijacije profesionalno-komercijalnih pčelara DEUTSCHER BERUFS UND ERWERBS IMKER BUND E.V. (DBIB) uspešno je realizovan “Eurobee” sajam od 29. do 31. oktobra ove godine.  Dugogodišnja partnerska saradnja DBIB i južnonemačkih profesionalnih pčelara bila je osnov organizacije ovog događaja. Zahvaljujući više od 100 izlagača iz Nemačke, Italije, Francuske, Finske, Hrvatske, Grčke, Španije, Slovenije i 5000 posetilaca sajam “Eurobee” je uspešno realizovan. Naredni planovi pčelarske acosijacije su usmereni ka organizovanju sledećeg “Eurobee” sajma u januaru, 2022. godine u gradu Cele u Donjoj Saksoniji.

Ilustracija: Zlatomir Tomić
Ilustracija: Zlatomir Tomić

Asocijacija DBIB osnovana je 1928. godine u gradu Soltau sa ciljem povezivanja profesionalnih pčelara sa politikom i ekonomijom. Od kada je asocijacija osnovana 1982. godine najbitniji cilj je aktivna razmena iskustva među članovima iste. Cilj aoscijacije je da predstavlja i podrži interese sadašnjih 700 članova širom Nemačke i Evrope.

Zadatak i dostignuća

U vreme rastućeg negativnog uticaja životne sredine na pčelarstvo, asocijacija teži uspostavljanju stabilnog pčelarstva širom Evrope. Za poslove pčelarenja sa punim i ne punim radnim vremenom obezbeđeni su ekstezivni treninzi i kursevi u formi događaja kao što su dani pčelarstva u Soltau kao i dani južnonemačkih profesionalnih pčelara u Donaueschingenu. Osim toga, izložbe pčelarstva fokusirane su na seminare i radionice sa glavnim temama tehnologija proizvodnje ili oplemenjivanje.

Na ovom sajmu učestvovao je i Zlatomir Tomić, iz Jarkovca, opština Sečanj.

„Imam dosta košnica i ozbiljno  se bavim pčelarstvom. Učestvujem na mnogim sajmovima, i ove godine bez obzira na okolnosti zbog pandemija sa svojim prijateljem sam učestvovao na ovom sajmu ,priča na Zlatomir i dodaje: Nisam otišao da bih prodao med, već da vidim kao to drugi rade, šta to ima novo da ponude pčelari iz drugih zemalja.

Cena meda je od  14 do 15 evra kg.

„Video sam dosta novina,najviše opreme. Električnu dimilicu sam kupio, odelo za pčelarenje troslojno, na koje sam dobio garanciju i nož iz Portugalije koji košta 22 evra, a kod nas  košta  3 evra, ali naravno cena sve govori.

Tehnika pčelarenja je kod njih dosta drugačija, mi nemamo tako dobru opremu sve te mašine za nas su skupe, kao što je pumpa za med na agregat, razne sušači meda, i mašina za odvajanje voska“, ističe Tomić.

Po njegovim rečima vredelo je to videti, dosta toga naučiti. Nema dobrog pčelarenja bez edukacije, i uvođenja novina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezano