Jelena Tanasković: Veća davanja po košnici

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković najavila je danas da će naredne godine davanja po košnici biti uvećana za 25 odsto i iznosiće 1000 dinara.

„Iznos podsticajnih sredstava po košnici pčela u 2023. godini iznosio je 800 dinara po košnici, a oni pčelari koji su u sistemu organske proizvodnje dobijaju i dodatni iznos podsticaja od 40 odsto“, podsetila je Tanasković.

Osim podsticaja po košnici pčelari su u mogućnosti da koriste i podsticaje za nabavku novih mašina i opreme, nabavku pčelinjih matica, kao i za investicije u preradu i marketing pčelinjih proizvoda„Pčelarstvo predstavlja malu, ali izuzetno atraktivnu poljoprivrednu delatnost, koja u poslednjih godina počinje da se tržišno prestrojava i prihvata uslove koje propisuje EU“, naglasila je Tanasković u Vranju prilikom otvaranja  6. Pčelarskog sajma jugoistočnog Balkana ”Otvoreni Balkan”.

Ministarka Tanasković je kazala da je med u perspektivi velika izvozna šansa Srbije jer je čitava zemlja pogodna za razvoj pčelarstva, a prepoznavši značaj razvoja pčelarstva u Srbiji, MPŠV je obezbedilo brojne podsticaje za pčelare.

U sektoru pčelarstva je cilj nastavak povećanja izvoza, pre svega na zahtevno EU tržište, ali i na tržišta drugih zemalja, kao i bolje pozicioniranje naših proizvođača na međunarodnom tržištu i povećanje njihove prepoznatljivosti, ukazala je Tanasković.

 

Za realizaciju ovih ciljeva pčelari će i u narednom vremenskom periodu imati bezrezervnu podršku MPŠV, pa tako trenutno radimo na usaglašavanju sertifikata za izvoz meda u Alžir, Bahrein, SAD i Izrael. Takođe izrađen je i model sertifikata za izvoz na tržište Saudijske Arabije“, rekla je Tanasković, podsetivši da je nedavno potpisan Protokol za izvoz meda u Kinu, a već imamo usaglašene sertifikate sa svim državama EU, Kanadom, Libijom, Rusijom…

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

05.07.2024.

Šta veže sve pčelare u regionu

02.07.2024.

Pčelari do petka mogu da se prijave za subvencije po košnici

26.06.2024.

Za pčelarstvo 30 miliona dinara

24.06.2024.

Pojilo za pčele

17.06.2024.

Postavlja se platforma za kontrolu autentičnosti meda

04.06.2024.

Pčelari nema odmora

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca