Posetite rodnu kuću Milunke Savić

Ilustracija: Rodna kuća Milunke Savić, foto: TO Raška
Ilustracija: Rodna kuća Milunke Savić, foto: TO Raška

Rodna kuća Milunke Savić nalazi se u selu Koprivnica, 7 km udaljena od Jošaničke Banje. Obnovljena je tokom 2015. godine sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, na zahtev i pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva. Pored kuće obnovljena je i okućnica (pekara, vajat za drva, salaš). U kući se nalazi etnološka postavka sa predmetima koji datiraju iz vremena kada je Milunka Savić živela u Koprivnici (prva polovina XX veka). Kuća je obnovljena na autentičnoj poziciji na istim temeljima i uz korišćenje adekvatnog materijala od kog su kuće građene u to vreme. Deo programa manifestacije ,,Dani Milunke Savić“, koja je organizovana prvi put u oktobru 2016. godine, održava se ispred njene rodne kuće.

Milunka Savić, rođena je 1889. godine u selu Koprivnica, u blizini Raške. Bila je obrazovana, govorila je francuski i nemački i uživala je svetsko priznanje za svoje podvige. Međutim, u Srbiji Milunku Savić nikad nisu posebno cenili.

Iako je godinu dana nakon što je stupila u službu otkriveno da je žena, zbog hrabrosti koju je pokazala u borbi tokom balkanskih ratova, dobila je čin kaplara. Zatim je došao Prvi svetski rat i Milunka je raspoređena u čuveni „Gvozdeni puk“, najelitniji Drugi puk srpske vojske „Knjaz Mihailo“. Borila se u mnogim bitkama, a za junaštvo demonstrirano u Kolubarskoj bici odlikovana je zlatnom medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“.

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca