Sa 11. Međunarodni pčelarski sajam ‘”Dalmatina”

Ilustracija: Štand Zlatomira Tomića na sajmu pčelarstva u Splitu
Ilustracija: Štand Zlatomira Tomića na sajmu pčelarstva u Splitu

U  organizaciji Saveza pčelarskih udruženja  Splitsko-dalmatinske županije, za vikend je održan  11. Međunarodni pčelarski sajam ‘”Dalmatina”, u Splitu.

Na sajmu su  svoje proizvode izlagati proizvođači iz Hrvatske kao i gosti iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore te iz drugih zemalja EU.

Zlatomir Tomić

Sajam osim što je bio izložbenog karaktera,  imao je  i  edukativni karakter. Dosta predavača, dosta dobrih tema,  a jedan od njih bio je i Zlatomir Tomić iz Srbije, koji je govorio na temu: “Rad i tehnologija sa 600 pčelinjih zajednica”.

Izneo je svoja iskustva, i dugogodišni rad. Od 1961. godine, njegova porodica se bavi pčelarstvom.

Govorilo se i kao pčelari mogu da utiču na smenjenje zimskih gubitaka, pčelarenje u primorskim krajevima, značaj apiterapije, kao i mnoge druge zanimljive teme.

‘Prema određenim saznanjima, sve je veća potražnja za kvalitetnim medom, a naš sajam se isprofilirao kao mesto na kojemu se može nabaviti najbolji med’, istakao je Ivan Mravak,član Saveza.

Uveli smo nacionalnu teglu za med. U njoj se nalazi isključivo med sa hrvatskih pčelinjaka, označen nalepnicom  i jedinstvenim serijskim brojem, putem kojeg svako može proveriti koji je pčelar, gde i kada proizveo taj med.

 

Pravo na korištenje nacionalne tegle,  imaju pčelari, primarni proizvođači pčelinjih proizvoda koji nacionalnu teglu mogu puniti isključivo medom sa hrvatskih pčelinjaka. Kontrolu korisnika Nacionalne tegle  za med radi Hrvatski pčelarski savez i nadležne inspekcijske službe.

Povezano