Za ovom hranom vlada velika pomama uverite se i sami

Pavle Đorđević
Pavle Đorđević

Odrastao je u Beogradu, tj. na Vračaru,  gde žive generacije njegovih predaka, ali stalno je  maštao o tome da ima kuću na selu i  da se bavi poljoprivredom.  Pavle  Đorđević, je završio  poljoprivredni fakultet, i još u osnovnoj školi,dok su pisali pismene zatatke iz srpskoj, kako su proveli letnji raspust, mnogi su pisali kako su se proveli kod bake i deke brali plodove, njemu je to bilo daleko, strano, tako da je on počeo da mašta da jednog dana ima nešto svoje, da on ubira plodove svoga rada.

Tako je i bilo, 2017. godine, uz pomoć porodice, kupio je imanje površine četiri hektara, u Valjevskoj Kamenici,  sa dve kuće, štalom i dva bunara. Usledilo je renoviranje.

Prvo je krenuo sam, a kasnije okupivši svoje prijatelje i kolege sa fakulteta, nastao je tim od njih šestoro  mladih ljudi rešilo je da tržištu ponudi nešto novo, sve zdravo i organsko.

„Organelu“ čini tim mladih ljudi,  Marija Pavićević je iz Beograda, Miloš Jović iz Kuršumlije, nas dvojica smo završili smo fakultet zajedno. Predrag Milovanović je iz Valjeva, a Teodora Tasić iz Bora-Jagodine-Beograda. Mi smo “Organela”, priča Pavle.

Prvo su zasadili  jagode. Sve je organsko, ne prskamo  voće apsolutno ni sa čim. Mi smo posejali i posadili, a ono šta rodi – rodilo je. Uvek nam je kvalitet bio ispred kvantiteta. Naš rod jeste manji jer ne koristimo nikakvu prihranu, ali zato oni plodovi koji ostanu, fenomenalnog su ukusa. Pronašli smo svoje tržište, i već u startu organizovali  onlajn poručivanje i kućnu dostavu, što se pokazalo kao pun pogodak. Sve što proizvedemo, to i prodamo“, priča  nam  Pavle.

Pored  jagoda, na njivi ovih vrednih ljudi, svoje mesto su pronašle kupine, jabuke, šljive, paradajz, rotkvice, zelena salata i krastavac. Prave razne sokove, potaže, namaze.

Vrlo lako se oseti razlika između domaćeg jajeta i jajeta kokoške koja živi u kavezu i jede koncentrat. Gaje i spanać, blitvu, peršun, rukolu, krompir, cveklu, šargarepu, ren, paradajz, krastavce, lubenice, bundevu šljive… Kopriva je specijalni proizvod i od nje pravimo čorbu i u teglama donosimo na kućnu adresu, kao i obarene paketiće vrhova koprive. Tu su i čajevi od rastavića, divlje nane, matičnjaka. Posebno smo ponosni na naš ZEN, proizvod od zelenog paradajza, senfa i rena koji pravimo po starom receptu iz sela – otkrivaju nam  Miloš i Pavle.

Njih karakteriše transparentna proizvodnja, ljudi mogu da dođu na njihovo imanje i da sami beru,da probaju vrata su za sve otvorena, prolazi dosta ljudi kroz njihovu baštu, što je jako važno za organsku proizvodnji, gde sertifikat nije jedimo merilo poverenjea, jer sam kupac mora da stvori poverenje, ako je sve transparentno.

Ove godine su pokrenuli projekat ,, Bašta može svašta”. Na hektar imanja, zajedno sa volonterima gaje voće i povrće i sve iz te baste ide za decu Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (Nurdor). Ta hrana im puno znači, za njihovo ozdravljenje.

Na sajtu ORGANELA.RS. mogu se naručiti njihovi proizvodi, oni ih uberu i dostave na kućnu adresu.

 

Povezano