Stručni seminar: „Pretnje koje ugrožavaju opstanak  medonosne pčele“

Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“ uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu,   vodoprivredu i šumarstvo vojvodine u petak, 10. decembra organizuje stručni seminar pod nazivom: „Pretnje koje ugrožavaju opstanak  medonosne pčele“

Seminar će se održati u prostorijama Naučnog  instituta za veterinarstvo „ Novi Sad“, Rumenački put 20, u Novom Sadu, sa početkom u 9:30 sati.

Najčešći uzroci trovanja medonosne pčele” tema je o kojoj će govoriti dr Radomir Ratajac dok će dr Milica Živkov Baloš pričati na temu “Toksični elementi kao rizik za preživljavanje medonosne pčele”. O virusima medonosne pčele u pčelinjacima u Srbiji govoriće dr Tamaš Petrović, dok će tema dr Jelene Petrović biti “Rezidue antibiotika, pesticida i PAH – ova u medu”. Sa temom “Američke kuge pčelinjeg legal i glavni rizici širenja u Srbiji” učesnici će biti upoznati na predavanju dr Vladimira Polačeka, a o “Detekciji rezidua mikroplastike – razvijanje metode za određivanje ftalata u medu” govoriće dr Brankica Kartalović. Vreme je rezervisano i za dr Igora Stojanova na  temu “Kontrola i viabilnost uzročnika nosemoze pčela”. Seminar će biti završen predavanjem dr Željka Mihaljeva “Radioakrivne residue u medu” nakoj kojeg će uslediti diskusija.

Seminar će se održati uz pridržavanje svih  antiepidemijskih mera preporučenih od stručnog štaba, radi  ublažavanja posledica i širenje infekcije KOVID-19 bolesti (obavezno nošenje maske i  poštovanje maksimalnog broja osoba u zatvorenom prostoru). Iz ovog razloga  broj učesnika na ovom seminaru je ograničen.

Svi koji su zainteresovani da prisustvuju ovom skupu,  na vreme treba da rezervišu svoje mesto,  slanjem e-maila na adresu: [email protected], a  u Naslovu poruke treba da navedu “ Registracija na stručni seminar”, a  u samom  emailu navedite vaše ime i prezime i  vašu organizaciju/pčelarsko udruženje.

Povezano