Organske aronije iz Šiljakovca

Na 40 kilometara od Beograda prema Valjevu na Ibarskoj magistrali u selu Šiljakovac postoji pogon za preradu organskog voća, pre svega aronije. Plantaže se nalaze u blizini preradnih pogona čime je zaokružena proizvodnja. Iza svega stoji Marko Ilić koji se godinama bavio meteorologijom i fizikom u Americi. Još tokom boravka u SAD došao je na ideju da pokrene biznis koji će da zaposli mlade ljude i proizvodi zdrave proizvode. Spakovao je kofere, vratio se u domovinu i gledajući tetku kako gaji aroniju u Šiljakovcu rešio da posadi plantažu ovog izuzetno zdravog voća.

– U početku je bilo teško jer nisam znao mnogo o uzgoju aronije, ali zavoleo sam je kada sam video koliko doprinesi ljudskom zdravlju. Ove godine dobili smo sertifikat za organsku biljnu proizvodnju i preradu, a svi naši proizvodi su potpuno prirodni bez dodatih šećera – rekao je Marko.

Aroniju po principima organske proizvodnje uzgaja na tri parcele u obližnjem Velikom Borku, Barajevu i Šiljakovcu sve ukupno ima oko 2 hektara pod voćem. Sve što oberu od voća odmah ide u preradu, nema zamrzavanja već za proizvodnju koriste isključivo sveže plodove koji su i najzdraviji.

Marko Ilić
Marko Ilić

– Ove godine suša je uticala na prinos, pa smo imali između tri i četiri tone aronije od koje pravimo hladno ceđeni, pasterizovani sok i 11 vrsta namaza i voćne salse. Salsa je  malo tečnijeg sastava i koristi se za kotele, vrlo lepo idu uz jagnjetinu, piletinu, sir ili salsa šljiva-aronija odlično se slaže sa sladoledom. U pitanju specijalan način proizvodnje kako bi se u proizvodu zadržali vitamini samog voća – objasnio je naš sagovornik.

Sok od aronije je u pakovanju od 0,5 i može se kupiti u odabranim apotekama, dok namaze i salsu prodaju u određeni prodavnicama i preko svog sajta, a isporuku vrše na kućnu adresu. Pošto je flaša zatvorena pod vakumom rok trajanja soka je dve godine, a kada se otvori trebalo bi da se potroši za 14 do 20 dana. Kako objašnjava Marko, pije se rakijska čašica dnevno, a pomaže jačanju imuniteta i celokupnog zdravlja kod čoveka.

– Naši namazi nisu džem u koji se dodaje dosta belog šećera kojeg u našim  proizvodima nema, već isključivo prirodan voćni šećer. Zato se i zovu namazi iako po izgledu podsećaju na džem i mogu se koristiti za palačinke ili na hleb. Namaz aronija-jabuka-cimet je vrlo zanimljiva kombinacija koju nisam video na našem tržištu i dobro se slaže sa kikiriki puterom. Daje energiju sportistima i sam ga rado jedem. Imamo, recimo, kombinaciju sa ljutom, leskovačkom papričicom uz aroniju i jabuku, neobičnog ljuto-slatkog ukusa. Naši proizvodi dolaze u serijama pod imenom „Baš zdravo“, „Baš neobično“ i „Baš dobro“ koja obuhvata tradicionalne recepture namaze od šljive i aronije, kajsije i meda, jabuke, aronije i cimeta…- nabraja Marko i ističe da imaju EU sertifikaciju i za Republiku Srpsku.

Pogon za preradu, kako kaže, podigao je dobrim delom zahvaljujući državnim subvencijama.

– Jedan deo je naš kapital, ali moram da priznam, da nam je dosta pomogla Srbija. Deo novca sam dobio preko Fonda za razvoj koji dodeljuje bespovratna sredstva, deo sam uzeo kredit pod dobrim uslovima i uz grejs period, dok smo kod ministarstva poljoprivrede konkurisali za povraćaj sredstava za opremu i izgradnju proizvodne hale. Procedura traje jedno vreme, potrebno je da se prikupe svi papiri ali ja zaista nisam imao nikakvih problema i gde god smo konkurisali za sredstva od države mi smo novac i dobili – rekao je Marko i mladima u Srbiji poručio:

– Imamo fenomenalnu zemlju, država dosta pomaže samo treba da se informišete, da imate ideju i da to gurate. Iz iskustva govorim kao neko ko je živeo i radio u Americi i u Srbiji se može uspeti samo nemojte da odustajete od svog zacrtanog cilja – zaključio je Marko Ilić.

 

Povezano