Duh praznika u vašem domu

Ovako intenzivan kolorit retko srećemo u ovo doba godine kod višegodišnjih saksijskih biljaka pa vam stoga predstavljamo jedan od najčešćih i najlepših božićnih ukrasa. Božićna zvezda Euphorbia pulcherrima je biljka iz porodice Euphorbiaceae, poreklom iz Meksika. Botaničko ime euforbija je dobila po Euphorbusu, omiljenom doktoru numidijskog kralja Jube koji je, prema predanju, prvi upotrebio otrovan sok božićne zvezde kao lek. Još je zovu i poinzecija po Robertu Poinzecu koji je prvi doneo ovu biljku u Severnu Ameriku.

Ova biljka ne podnosi nagle promene temperature, iz tog razloga morate biti pažljivi kada menjate mesto Božićne zvezde. Osetljiva je na temperature ispod 10 stepeni. Idealna temperatura na kojoj raste je između 12-25 stepeni, a za vreme cvetanja treba je držati u prostoriji sa temperaturom od 15-18 stepeni.

Božićna Zvezda voli svetlost i možete je držati u blizini prozora, ali da vodite računa o promaji i da se prozor ne otvara. Što se tiče zemljišta voli dobru nađubrenu humusnu zemlju. Kako bi zemlja bila meka i rastresita pomešajte je pre sadnje sa peskom. Kada je zalivanje u pitanju vlažnost zemljišta proveravajte svaki dan i zalivajte samo kada  je zemlja potpuno suva. Najbolje bi bilo da voda prodre do tacne na kojoj stoji saksija. Voli vlagu pa bi joj prijalo da joj svakodnevno prskate zeleni deo biljke, a ne bi bilo lose da u podmetač saksije  postaviti sloj  vlažnih kamenčića.

Nakon praznika možete da nastavite da brinete o svojoj božićnoj zvezdi. Da bi opstala do naredne Nove godine, potrebno je da je obrežete u aprilu. Povoljna visina biljke u tom periodu je oko 10 centimetara i ne bi trebalo da bude izložena temperaturi nižoj od 12 stepeni. U novembru joj je potrebno najviše svetlost. Ono će prijati njenim listovima i učiniće da izgledaju praznično.

Početkom ili sredinom maja možete ponovo početi sa uobičajnim zalivanjem, odnosno održavati zemlju vlažnom, a biće potrebna i primena tečnog đubriva. Kada počinju ponovo da niču novi izdanci, slobodno ih skratite. U jesen, od 10. do 20. oktobra, kada se skrate dani i smanji dnevna svetlost, pripazite da božićna zvezda ima dovoljno svetla, ali i da temperatura prostora bude minimum 15 stepeni. Uz primenu ovih saveta, vaša božićna zvezda mogla bi da zablista i sledećeg Božića.

Povezano