Veoma je važno obezbediti dovoljno kvalitetne vode za proizvodnju u zaštićenom prostoru. Količina vode, vreme i način zalivanja zavise od vrste, sorte ,načina gajenja i faze rasta. Razlikujemo četiri grupe povrća: koje dobro usvaja vodu i intenzivno je troši (cvekla), koje dobro usvaja vodu i ekonomično je troši (lubenica, tikve, dinja, paradajz, paprika, pasulj, mrkva, peršun), povrće koje slabo usvaja vodu 1 neekonomično je troši (kupusnjače, plavi patlidžan, krastavac, rotkvica, salata, spanać) i vrste koje slabo usvajaju vodu, ali je ekonomično troše (cmi i beli luk).
Prosečno se uzima 5 litara vode na m2, a kao norma za kapacitet bunara, odnosno sistema za zalivanje, uzima se petočasovni rad i 1,5-2 m3 vode i 1 m2 za godinu dana. Za gajenje povrća u zaštićenom prostom važi osnovno pravilo da biljci stalno treba obezbedivati dovoljno vode, i to u sloju zemljišta u kojem se razvija korenov sistem.Vreme zalivanja u bašti moguće je odrediti tzv. vizuelnom metodom. Uzme se zemlja sa 15 do 20 cm dubine i zgnječi čvrsto u ruci, pokretima sličnim kao prilikom muže krava.