Vladimir Čaprić: Stručnost i poznavanje svih specifičnosti koje nosi poljoprivredna proizvodnja su naše osnovne prednosti

Ilustracija: Vladimir Čaprić, član IO NLB Banke, foto: Agropress
Ilustracija: Vladimir Čaprić, član IO NLB Banke, foto: Agropress

Novi trendovi u razvoju poljoprivredne proizvodnje zahtevaju kvalitetnu i stabilnu finansijsku podršku.
Velika podrška poljoprivrednicima od strane države kroz programe subvencije i lokalne podsticaje, kao i krediti Svetske banke uz podršku poslovnih banaka, čine najznačajnije izvore finansiranja ovog segmenta.
NLB Banka je godinama unazad prepoznata kao lider kada je reč o podršci poljoprivrednim proizvođačima. Stručnost i poznavanje svih specifičnosti koje nosi poljoprivredna proizvodnja su naše osnovne prednosti, a kreiranje najboljih finansijskih rešenja za svako pojedinačno gazdinstvo je naš svakodnevni posao. O tome svedoči veliki broj zadovoljnih klijenata.
Naš slogan NLB Na polju je više od slogana. To je naša dugogodišnja poslovna filozofija, i naši poljoprivrednici znaju da smo im uvek na raspolaganju tamo gde su oni – na polju, u njihovim gazdinstvima kaže za naš portal,  član IO NLB Banke Vladimir Čaprić.

 

Više od dve godine,  prošlo je  epidemije KOVID-19. Kako je  sve to uticalo na vaše poslovanje?

Pandemija koronavirusa je preko noći transformisala svet kakav poznajemo i potvrdila da je u poslu, kao i u životu jedina konstanta – promena. Kao najveća globalna ekonomska kriza, stavila je nacionalne ekonomije i kompanije širom sveta pred izazove. Po prvi put, stabilnost biznisa više nije zavisila isključivo od veličine ili profitabilnosti kompanije, već od njene fleksibilnosti i spremnosti da se dovoljno brzo prilagodi novonastaloj situaciji – do tada potpuno nepoznatim potrebama i očekivanjima klijenata. Za NLB Banku agilnost i fleksibilnost bili su u samoj srži poslovanja daleko pre pandemije, zbog čega smo se relativno lako prilagodili novonastaloj situaciji. U rekordnom roku smo organizovali rad od kuće za sve zaposlene kojima je opis radnog mesta to dozvoljavao. Uporedo sa tim, posebnu pažnju i zaštitu obezbedili smo zaposlenima koji su sve vreme radili „na prvoj liniji fronta“ i u direktnom kontaktu sa klijentima, i tako obezbedili kontinuiran rad ekspozitura tokom čitavog trajanja pandemije. Pored toga, naša banka je odgovorila na sve regulatorne zahteve i podržala mere čija je primena podrazumevala angažovanje velikog broja ljudi i zahtevne izmene u sistemu, i ostvarila izuzetne poslovne rezultate u 2021. godini. Sve to potvrda je da NLB Banka ima ekspertizu, ali i kapacitete da uspešno prevaziđe ne samo ovu, već i sve potencijalne poslovne turbulencije u budućnosti.

NLB Banka je na vodećoj poziciji po iznosu isplaćenih subvencionisanih kredita. Kako uspevate da već  godine budete lideri?

NLB Banka od 2018. godine postiže izuzetne rezultate u isplati poljoprivrednih kredita u okviru programa subvencija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Još važnije, naša banka je od strane samih poljoprivrednika prepoznata kao pouzdan partner spreman da im uvek pruži i kompletnu savetodavnu podršku. Uspeh koji godinama unazad ostvarujemo potiče od našeg strateškog opredeljenja prema ovom, izuzetno značajnom segmentu klijenata i pokretaču čitave privrede u Srbiji. U prilog tome možda i najbolje govori činjenica da naši agro savetnici u proseku imaju više od 10 godina radnog iskustva, kao i da je veliki broj njih završio upravo Poljoprivredni fakultet ili se pak bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Zahvaljujući tim ključnim faktorima uspeha, NLB Banka je i ove godine isplatila najveći iznos subvencionisanih kredit od čak dve milijarde dinara, što predstavlja više od četvrtine ukupnog iznosa sredstava opredeljenih za subvencionisane kredite. Zajedno sa Komercijalnom bankom, novom članicom naše NLB Grupe, isplatili smo više od tri i po milijarde dinara, a to možda i najbolje govori da će naša zajednička integrisana banka ostati strateški opredeljena ka poljoprivredi.

Završen je i 10. jubilarni NLB Kombank Organic konkurs, u vrednosti od 5 miliona za zdrave ideje. Da li će po Vama to podstaći i ostale proizvođače da se sledeće godine prijave na konkurs, i koliko je po Vama to bitno?

Ove godine su na jubilarni 10. NLB Kombank Organic konkurs pristigla rekordna 83 projekta iz oblasti organske proizvodnje i prerade, od kojih smo u veoma oštroj konkurenciji, nagradili deset najboljih i stimulisali ih sa ukupno pet miliona dinara. Najveći broj njih bio je iz oblasti voćarstva, ali bilo je i vrlo zanimljivih projekata koji se odnose na proizvodnju prirodne kozmetike, kao i obnovljivu proizvodnju bez otpada. Izuzetno interesovanje i rekordni broj prijava, potvrda su da, nakon čitave decenije u koju smo uložili puno energije, vremena i resursa, i zajedno sa poljoprivrednicima radili na promociji ove važne teme, danas svedočimo ekspanziji organskog uzgoja i prerade. Ove godine je ovaj važan konkurs podržala i Komercijalna banka, kao nova članica NLB Grupe, a cilj nam je da u godinama pred nama zajedno i još snažnije podržimo razvoj održive poljoprivrede.

 

Kakvi su Vam planovi za 2022. godinu?

U narednoj godini naš fokus ostaje na integraciji sa Komercijalnom bankom, koja nas očekuje u aprilu. NLB Banka je prepoznata po agilnosti i fleksibilnosti, dok je Komercijalna banka i danas simbol poverenja i duge tradicije. Uvereni smo da ćemo spajanjem naša dva brenda i ovih snažnih vrednosti dobiti jedinstvenu banku – za sve što dolazi. Za naše klijente konkretno, najveća prednost biće veća dostupnost u svim krajevima Srbije, jer ćemo nakon spajanja zajedno imati drugu najveću mrežu ekspozitura u zemlji. Uporedo sa tim, nastavićemo da primenjujemo i prilagođavamo najbolja digitalna rešenja sa nivoa cele NLB Grupe, kako bismo već u narednoj godini svim klijentima naše integrisane banke obezbedili najbolju kombinaciju servisa i usluga.

Povezano