Biljka od koje se med ne kristališe

Evodija (Tetradium Daniellii) je ukrasno i medonosno drvo, ili zbun, u zavisnosti kako se orezuje. Izuzetno je bogata polenom i ubraja se u jednu od najboljih pčelarskih biljaka. Nije zahtevno drvo i prilagođava se različitim tipovima zemljišta. Raste u visinu do oko 12 metra a širinu krošnje zna da ima cak 8 metra. Sadi se na razmak od 5 metara.  Ako želite da u svom dvorištu imate evodiju, znajte da nije mnogo zahtevna i da se prilagođava svim podlogama, mada joj više odgovaraju peščane i suve podloge. Spada u šumsko i ukrasno drveće, i veoma je otporna na uslove koji vladaju u gradu, poput zagađenog vazduha.

Evodija se još naziva „pčelinje drvo“ ili „korejski bagrem“. Počinje da cveta tek posle četvrte godine i tada prvi put rađa plod. Cvetovi evodije su beli, prijatnog mirisa i nakupljneni su u grozd. Kada procveta evodija postaje crvena a plod joj se vadi iz čaura koje pucaju. Plod joj je veoma sitan tako da gomila od hiljadu semenki ima težinu od samo šest grama.

Ako želite da u svom dvorištu imate evodiju, znajte da nije mnogo zahtevna i da se prilagođava svim podlogama, mada joj više odgovaraju peščane i suve podloge. Spada u šumsko i ukrasno drveće, i veoma je otporna na uslove koji vladaju u gradu, poput zagađenog vazduha. Najniža temperatura koju evodija može da podnese je -18 stepeni.

Pošto joj period cvetanja traje mesec dana, i pošto je veoma bogata polenom, evodija spada u medonosne biljke. Sa samo jednog hektara zasađene evodije, pčele prikupe oko hiljadu kilograma meda. Med dobijen od evodije ima specifičan ukus intenzivne arome i za razliku od drugih medova, ne kristališe se.

Evodija se sadi u jesen ili pred samu zimu, pa je recimo sada pravo vreme da to uradite. Potrebno je da se seme dva dana pre sejanja pokvasi vodom. Tegla se napuni zemljom, a seme se stavi jedan i i po centimetar u zemlju počev od vrha tegle, koju ćete držati na sobnom prozoru. Kada biljka dostigne do 12 centimetara, presađuje se u veću teglu. Evodija obavezno treba da se zaliva dva puta dnevno, a ako je preko zime iznesete napolje, biće to pogubno po nju.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

29.01.2024.

Pčelar Ivica Matić: Vreme je za pravo tržište

24.01.2024.

Potrošnja meda od oktobar do marta

19.01.2024.

Da li je dovoljno da biljke cvetaju da bi imale nektara

25.12.2023.

Prvo nacionalno ocenjivanje meda sa profesionalnim ocenjivačima meda – pošaljite uzorak

22.12.2023.

Da li je kraj falsifikatima meda

13.12.2023.

Med Krnjevac proverenog kvaliteta

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca