Biljka koja čini čuda

Ilustracija: Cvet neven, foto: pixabay
Ilustracija: Cvet neven, foto: pixabay

Neven (lat. Calendula officinalis), ime je dobio po grčkoj reči calendula što znači prvi dan u mesecu čime se ukazivalo na značaj ove biljke. U pitanju je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika koja vodi poreklo iz Indije, a u Evropu su ga doneli Portugalci. U narodu je poznat i pod imenima žutelj, prstenčac, zimorod, ognjac i veruje se da može da najavi kišu. Naime, ukoliko cvetovi nevena ujutru ostanu zatvoreni čak i kad sunce sija na nebu bez oblačka sigurno će u toku dana pasti kiša. I ova prognoza se uvek obistini.

Neven dobro podnosi hladnoću i kasne mrazeve zbog čega se sadi čim okopni sneg. Voli mesta sa dosta sunca, odgovara mu rastresito zemljište bogato humusom sa dovoljno vlage. Ima brz vegetativni rast i za nešto više od mesec dana biljka će se u potpunosti formirati i započeti sa cvetanjem, a raskošni cvetovi baštu će krasiti do prvih jesenjih mrazeva. Stablo nevena je uspravno, granato i izbrazdano visine do 50 centimetara i pokriveno kratkim i čvrstim dlačicama.  Posebno se preporučuje prilikom organske proizvodnje jer će štiti gajene useve od štetočina, a privlačiće pčele. Zbog visoke i čvrste stabljike može se koristiti i kao rezano cveće koje će dati posebnu čar vašim cvetnim aranžmanima.

Ilustracija: neven, foto: pixabay
Ilustracija: neven, foto: pixabay

U starom Rimu verovalo se da su cvetovi nevena nikli na grobu jedne vestalke koja je umrla od tuge, nesrećno zaljubljena u jednog rimskog mladića. Nauka je međutim pokazala da ova divna legenda o zabranjenoj ljubavi nije tačna i da je ova biljka poreklom iz Indije. Neven  (Calendula officinalis) jedna je od najšire korišćenih biljaka u fitoterapiji , narodnim običajima i magiji naroda širom sveta.

Iako neven važi za vrlo otpornu biljku ipak nije u potpunosti neosetljiv na bolesti i štetočine. Kada su u pitanju gljivične infekcije najčešće ga napada pepelnica koja se manifestuje na spoljašnjoj strani stabla i lista. Javlja se u slučaju guste sadnje i prekomernog zalivanja i đubrenja. U slučaju bolesti neophodno je ukloniti obolele delove biljke kao se zaraza ne bi širila. Neven napada i gljivična bolest poznata pod imenom crna noga koja izaziva pojavu tamnih i trulih mrlja u donjem delu stabljike. Ukoliko se ljubičaste tačke pojave na lišću onda je u pitanju pegavost lista koja se javlja usled prekomernog zalivanja. U oba slučaja neophodno je odstraniti inficirane delove biljke. Neven može biti i na meti štetočina kao što su biljne vaši, tripse, sovice ili puževi kojih se možete rešiti tako što ćete ih namamiti komadima krompira ili jabuke.

Neven izuzetno blagotvorno deluje na kožu. Koristi se protiv opekotina , rana i promrzlina. Zbog prisustva provitamina A od pomoći je kod psorijaze . U narodnoj medicini, od ove biljke , prave se brojni melemi protiv impetiga, suvih i vlažnih ekcema i perutavih lišajeva. Stimuliše stvaranje novih ćelija , otklanja gnojne iscedke pa se koristi protiv gnojenja korena nokta. Neven se pokazao kao izuzetno efikasno sredstvo protiv gljivica naročito kandide.

 

Način pripreme i upotrebe čaja :    Unutrašnja upotreba:
Jednu do dve kafene kašike cveta nevena preliti šoljom (200ml) ključale vode. Sud poklopiti, ostaviti da stoji 10-15 min a zatim čaj procediti. Piti tri puta dnevno po šolju nezaslađenog čaja.
Spoljašnja upotreba :
Dve kašike cveta nevena preliti sa pola litra ključale vode. Sud poklopiti, ostaviti da stoji 10-15 min a zatim čaj procediti.

 

Povezano

Iz ove kategorije