Pravi mali vinski raj! Upoznajte Ognjena i Ozrena, braću koji stvaraju vrhunska vina

Ognjen i Ozren Jakovac: Marin Šubašić
Ognjen i Ozren Jakovac: Marin Šubašić

Zagrebački momci, Ognjen i Ozren Jakovac, braća su koja su završila građevinu no dugogodišnji hobi bila im je porodična  vinarija pa su iz ljubavi prema dedovini svoj hobi pretvorili u dodatno zanimanje. Ognjen ima 32 godine, a Ozren 34. Kao inženjeri građevine prvo  su pomagali ocu, a potom se rodila i ljubav prema vinima.

Što su više pomagali ocu otkrivali su lepote i čari vinarstva. Iako su urbano odgajani i stasali u Zagrebu, sve im se više sviđala priča razvoja ruralnog područja – gde se njihovi vinogradi nalaze. Životni put zadržao ih je u Zagrebu, ali i odveo u Slavoniju, tačnije u Erdut gde su pokrenuli pravu malu revoluciju u vinarstvu.

„Što smo više bili uključeni u proces proizvodnje vina uvideli smo da tu postoji veliki potencijal. Budući da je vinarija udaljena 3 sata od Zagreba i da se uglavnom u vinariju odlazilo vikendima, u nekom trenutku shvatili smo da ta rastrganost između Erduta i Zagreba jednostavno ne može funkcionirati. 2015. godine otac nam je u potpunosti prepustio vinariju i u tom trenutku smo shvatili da želimo razvijati i graditi nešto svoje, roditi svoj mali projekat. Putovanje u Erdut postajalo je sve češće, a obaveze uz vinariju uzimale su svaki slobodan sat u danu tako da smo i jedan i drugi morali sav svoj angažman usmeriti prema vinariji“, otkriva nam Ognjen Jakovac koji se 2016. odlučio s bratom na aktivan razvitak boutique vinarije s vrhunskim vinima.

Njihov posao vinara zahteva veliku ljubav prema poslu, što zbog dislociranosti i konstantnog putovanja, što zbog dugog procesa proizvodnje, čekanja i kompleksnosti procesa proizvodnje koji uveliko zavise od vremenskim uslova, sazrevanju grožđa i uslova berbe. Svaka godina nosi nešto novo, dosta je neizvesnosti i rizika, što je ponekad adrenalin i motivacija za braću, a ponekad veliki teret s kojim se moraju nositi. Vinarstvo je proces koji se gradi godinama jer za dobro, odležano vino potrebni su meseci rada, truda, ljubavi i strpljenja.

FOTO: Marin Šubašić
FOTO: Marin Šubašić

„Teško je uskladiti nadziranje celog procesa u Slavoniji iz Zagreba, pogotovo kada imate porodicu  s kojom želite provoditi vreme.

Vinarija Jakovac nalazi se na obroncima Dalj planine, tačnije u samoj sredini Erdutskog vinogorja. Geografski gledano radi se prirodnom fenomenu, Erdutski poluotok koji  je omeđen s tri strane moćnim Dunavom dok su vinogradi smešteni na južnim obroncima Erdutskog vinogorja na uzvisini preko 130 m nadmorske visine koje prati pregršt sunčanih dana i idealnog rasporeda oborina koji čine jedne od najpovoljnijih uslove za uzgoj vinove loze. Ognjen i Ozren bave se time još od deda, oca njihove majke, a vinarija je osnovana pre 40 godina. Danas se mogu pohvaliti da je njihova vinarija jedna od najmodernijih.

FOTO: Marin Šubašić

„Usudili bismo se reći da danas možda imamo najsavremeniju opremu, a pri tome konkretno mislimo na automatiziranu preradu grožđa, sustav kontrolirane fermentacije vina sa mogućnošću hlađenja i grijanja samih inox tankova pa sve do punjenja vina u boce prilikom čega smo nabavili automatsku profesionalnu punilicu za vino. Jako je važno napomenuti da na vino kao gotovi proizvod utiče puno faktora i potrebno je smanjiti maksimalno rizik i kontakt vina sa negativnim elementima (mikrobilogija, kontakt sa zrakom itd…). Baš iz toga razloga bili smo primorani nabaviti novu, kvalitetnu opremu koja je ujedno i jako skupa, ali nam daje jednu sigurnost u proizvodnom procesu koji se naravno odražava i na kvaliteti vina“, objašnjavaju nam ova vredna braća koja se mogu pohvaliti s čak sedam vrhunskih vina od kojih su neka i nagrađivana na setskim takmičenja.

„U vinogradu imamo brojne sorte grožda. Graševina, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muškat žuti, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Merlot. Kao monosortno vino proizvodimo Graševinu, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Caberenet Sauvignon Rose i Muškat žuti dok nam u blend ulaze crne sorte vina koja se posebno njeguju i odležavaju u drvenim bačvama. U blend crnih vina ulazi jedna od napoznatijih svetskih crnih kupaža, spoj Cabernet Sauvignona i Merlota. Rose je adut za prolećnu i letnu sezonu baš zbog svojih zavodljivih aroma šumskog voća i malina te povećanih kiselina dok radimo i belu kupažu Graševina i Sauvignona poznatu kao beli cuvee koji se konzumira u širokoj potrošnji, a jednako se sviđa i ženama i muškarcima. Uz standardni asortiman vina proizvodimo i pjenušce – Blanc de Blanc pjenušac od vina Chardonnay i Pjenušac Rose dobiven sekundarnom fermentacijom u boci iz sorte Cabernet Sauvignon. Najzastupljenija sorta u vinogradu je Graševina te je omjer naših nasada 65% za bijele sorte i 35% za crne sorte“, otkriva Ognjen Jakovac.

FOTO: Marin Šubašić

Ako možda niste znali, slavonska vina imaju veliku tradiciju i postojanost te veliku zastupljenost u hrvatskom vinarstvu, a svi znamo da je Graševina najzastupljenija sorta vina u Hrvatskoj, a Slavonija je izvorna regija za uzgoj graševine. Govoreći  o blagim padinama sami uzgoj grožđa čini proces vrlo pogodnim za obrađivanje, branje i nadziranje za razliku od nekih drugih lokacija i regija čija dostupnost može otežavati proces proizvodnje i uzgoja grožđa.

„Ove smo godine poradili i na vizualnom identitetu. Hteli smo naglasiti našu specifičnost – dva brata s upečatljivim i sličnim imenima. Hteli smo naglasiti tu porodičnu  priču jer ona seže još od naše dedovine, a interesantno je da smo obojica odlučili ići u tom smeru, a retki su takvi zajednički interesi u jednoj obitelji. Etiketa je važna koliko i sadržaj boce, a istraživanja pokazuju da ljudi često vina biraju prema zvučnosti ali i prema vizualnom identitetu. Imamo sjajne kritike što se tiče našeg vizualnog identiteta“, govori nam Ozren koji s bratom ima puno planova za vinariju Jakovac.

Želja im je da osvajati vinske nagrade, ali i dalje modernizirati svoju vinariju. Dugoročni cilj im je napraviti modernu vinariju gde s emogu probati vina, A do tada, ovu složnu braću možete pratiti i putem njihovog Instagram i Facebook profila, i  putem njihove web stranice.

 

Povezano