Jerihonska ruža – simbol ljubavi i sreće

Jerihonska ruža, foto: pixabay
Jerihonska ruža, foto: pixabay

Jerihonska ruža jedna je od najfascinantnijih kućnih biljaka. Jerihonska ruža je u Egiptu poznata i kao Marijina ruka,a u Alžiru kao Fatimina ruka. Veoma je lako negovati je, jer može u potpunosti da se osuši i ponovo oživi kratkotrajnim potapanjem u vodu. Može da preživi dugo bez vode, a čim se ponovo zalije ona oživi. Simbol je novog početka, ljubavi i sreće.

Postavite je na mesto sa dovoljno dnevne svetlosti. Prija joj sobna temperatura, osetljiva je na ekstremne promene. Biljka će se otvoriti u periodu od četiri sata do nekoliko dana.

Reč je o sivoj biljci koja uvija svoje grančice i čuva seme u unutrašnjosti, naročito tokom sušne sezone. Formira kuglu koja se otvara samo kada je biljka navlažena. U obliku kugle može da preživi decenijama, a nakon vlaženja postaje zelena i dostiže širinu od 30 centimetara. Prepoznatljiva je po belim cvetovima.

Kada je nabavite izgledaće kao smeđa, osušena kugla od mahovine. Iako ima korenje, nije joj potrebna zemlja – da biste je zasadili, koristite posudu bez otvora za drenažu. Sipajte vodu do visine od 1cm. Spustite ružu tako da korenje dodiruje vodu. Kada se potpuno otvori, osetićete specifičan i poseban miris, koji ima samo jerihonska ruža. U ova četiri dana pazite da biljka ne ostane bez vode.

Kad je reč o uzgajanju u kućnim uslovima, tu stvarno nije potrebna neka velika mudrost. Biljku postavite u pliću posudu, tako da deo sa sitnim korenčićima bude usmeren ka dole. Potom sipajte mlaku vodu do dela sa listovima, odnosno, da samo deo sa korenom bude u vodi. Proces otvaranja možete ubrzati tako što ćete biljku nekoliko minuta držati pod mlazom vrele vode. Posle 2-3 sata, biljka će potpuno raširiti svoje listove. Po otvaranju, osetićete karatkerističan miris koji ova biljka ispušta. Kasnije ne bi trebalo zalivati biljku kako ne bi došlo do pojave buđi.

Prema verovanju, večni život jerihonskoj ruži podarila je Bogorodica posle odlaska iz Nazareta u Egipat. Danas se ova biljka nasleđuje s kolena na koleno zbog svoje „večnosti“. Takođe, kuća u kojoj se nalazi jerihonska ruža je blagoslovena, srećna i napredna.

Povezano