Suzbijanje korova u organskom voćnjaku

Ilustracija: voćnjak, foto: Svetl
Ilustracija: voćnjak, foto: Svetllana Kovačević

Zabrana upotrebe sintetičkih herbicida u organskim voćnjacima neizostavno iziskuje veće angažovanje sezonske radne snage. Međutim, sezonsku radnu snagu sve je teže naći, ručno kopanje značajno povećava troškove proizvodnje. Zakorovljenost organskih voćnih zasada moguće je rešiti osim poznatim i na savremenije načine:
-upotrebom alelopatskih biljaka koje iz cveta, stabla, lista i korena luče jednu ili više biohemijskih materija pri čemu inhibiraju rast, razvoj i razmnožavanje drugih biljaka. Npr. korenske izlučevine raži inhibiraju rastenje ambrozije, pepeljuge i kamilice;
-redovno održavanje čistoće poljoprivrednih mašina i oruđa, pogotovu pre ulaska u voćnjak, tako da seme korova zalepljeno na točkove traktora ne bi dospelo u voćnjake;
-prevrtanjem zemljišta, oranjem, jer se većina semena korovske populacije nalazi u sloju zemljišta od 0-3cm, na taj način površinski sloj zemljišta se prevrće, seme dospeva u dublje slojeve i ne može da proklija;
-novija tehnika je termička kontrola korova spaljivanjem;
-upotreba organskih herbicida kao što su hortikulturno sirće, jabukovo sirće, slana voda, so…;
-upotreba malč folije za pokrivanje zemljišta koje su biorazgradive.

Povezano