Pčelarska kuća Stojanović iz Svrljiga

Sagovornici na Sajmu turizma, koji se održava u Beogradu, bili su nam pčelar Danijel i njegova supruga Danijela iz pčelarske kuće Stojanović iz Svrljiga. Oni su svoje proizvode izložili na štandu Opštine Svrljig, koja je odavno poznata po dobrim ljudima a i proizvodima. Svrljiški sir, belmuž, džem, med i ostali specijaliteti narodne kuhinje pripremljeni po vekovnim receptima i na tradicionalni način i ove godine su predstavljeni na 43. Međunarodnom sajmu turizma.

Pčelinji proizvodi se vekovima koriste u ljudksoj ishrani. Mnogi od njih poznati su po svojoj lekovitosti i slatkastom ukusu kojem se raduju i deca i odrasli. O tome koji pčelinji proizvodi su najvažniji i najkorisniji  rekla nam je Danijela, koja je kako vidimo desna ruka supruga Danijela. Kako  nam je istakla  u životu ništa  nije slućajno, pa tako ni njihov brak, Danijela  i Danijelu, sudbina  je  spojila.

Trenutno imaju 150 košnica i bave se proizvodnjom meda, mešanjem bagremovog meda i liofilizovanog voća, koštučavog voća,i suvog. Takođe prave i poklon setove sa medom.

Kada je u pitanju samo pčelarstvo, stacionarni pčelinjak je u okolini Svrljiga. Kada je sezona tu je i selidbeni, konkretno negotinski kraj, na bagrem, a sam livadski med po Danijelim rečima je iz njihovog kraja, sa njihovih livada. Suncokretovu pašu je u okolini  u Smedereva.

Danijel ističe da  je ova godina za pčelare nije bila dobra jer su podbacile gotovo sve važne paše.–Kada je dobra godina, odnosno kada su vremenske prilike odgovarajuće, iz jedne košnice po svakoj paši može da se izvrca 15 kg do 20 kg meda. Međutim, nikada nisu sve paše dobre, pa se ni med ne vrca posle svake. Tokom prosečne godine, računajući sve paše, po jednoj košnici može da se izvrca 30 kg do 50 kg meda, kaže naš sagovornik.

Same proizvode izrađuju po njihovoj recepturi koju su sami osmislili. Naša sagovornica Danijela smatra da je spoj liofilizovamog voća i meda idealni spoj iskorišćavanja voća, a i meda. Ukusna poslastica, ali zdrava. Od liofilizovanog voća koriste malinu, borovnicu, limun, jagodu i kombinaciju moćnih bobica tačnije kombinacija jagoda, malina, borovnica i crna ribizla.

„Voće koje se koristi za liofilizaciju preuzima se iz komore za zamrzavanje i prenosi u prostoriju za preradu. Na radnom stolu u preradi duboko zamrznuto voće se sipa u prohromske tacne i ravnomerno raspoređuje po površini. Nakon toga zatvaraju se vrata liofilizatora prema detaljnom uputstvu i startuje sistem. Očekivani proces liofilizovanja traje od 30-40 sati i u zavisnosti je od količine, veličine i vrste DZ voća. Za to vreme se prate parametri vakuuma, temperature i druge vrednosti, priča nam Danijela.

U ponudi imaju i medeni krem, koji predstavlja kombinaciju lešnika, kakaa i meda. Takođe proizvode magični med koji predstvlja kombinaciju oraha, badema, lana i čija semena, šljiva, višnja i borovnica. U magični med ubrajaju i med sa pergom i med sa matičnim mlečom. Pčelarstvo im predstavlja dodatni posao. Proizvode prodaju lokalno, a postoji i mogućnost slanja brzom poštom.

Sve u vezi meda je magično,od načina kako nastaje do njegovog uticaja na naše telo, ističe za kraj Danijela.

 

Povezano