Turistička organizacija Medveđe na Sajmu turizma

Turistička organizacija opštine Medveđa osnova na  je 2007. godine. Organizacija se bavi – izradom programa razvoja turizma i odgovarajućih planskih akata za turistička mesta na teritoriji opštine.

Bave  se takođe organizacijom izleta, obilazaka kulturno-istorijskih spomenika, objekata i lokaliteta, obilazaka teritorije u pratnji lokalnih vodiča, zakazivanjem i najavom poseta, organizacijom kulturnih i sportskih manifestacija. Organizuju  kongrese i naučne skupove, seminare, bave  se podizanjem turističke kulture stanovništva ovog područja, pripremama za prepoznatljivi brend sa ovog područja, organizuju  razne promocije, priredbe, plasiraju proizvode sa etno obeležjima ovog područja,

 

Sedište Turističke organizacije opštine Medveđa je u Sijarinskoj Banji.

„Turistička organizacija Opštine Medveđe uzela je aktivno učešće na Beogradskom sajmu turizma.  Kao i prethodnih godina, Turistička organizacija , tj. zaposleni u njoj  su  se potruditi da reprezentuje turističke potencijale opštine na najbolji mogući način i da predstavi  opštinu u najboljem svetlu, na najvećoj smotri turizma na Balkanu.

Opština Medveđa se nalazi u Jablaničkom okrugu. Prostire se na površini od 524,23 kvadratnih kilometara.

Pored toga što su  ostvarili mnogobrojne kontakte, njihov  štand  obišli su član privremenog organa opštine Medveđa dr Nebojša Arsić, zatim Boško Kozarski (kulturista), glumci Milan Milosavljević i Ljiljana   Dragutinović, kao i predstavnici TO Kikinda, TO Ljig, TO Prokuplje, TO Kuršumlija, predstavnici hotela „Merkur“, KUD Srpska tradicija, predstavnici Regionalnog centra industrijskog nasleđa i mnogi drugi.

TO ima dosta toga I da ponudi. Na obalama leve pritoke Južne Morave, reke Jablanice, leži jedno krasno prirodno lečilište. Ovaj dargulj Južne Srbije zove se Sijarinska Banja, i nalazi se  na padinama planine Goljak (1073. metara nadmorske visine). Od prestonice naše zemlje udaljena je nešto više od 300 kilometara, ali se do nje može doći brzim auto-putem Beograd – Niš – Leskovac, zatim regionalnim putem Leskovac – Priština. Najbliži veći grad je Leskovac, udaljenosti svega 50-ak kilometara. Smeštena je na veoma pogodnoj nadmorskoj visini od 520 metara, i oivičena je neverovatnim brdima i proplancima obraslim bujnom borovom i hrastovom šumom. Ove prostrane šume koje su pružaju na površini od 50 kilometara kvadratnih, imaju zašitiničku ulogu za Sijarinsku banju, one sprečavaju prodiranje jakih vetrova ili nadolazak guste magle. One dikitraju odlične klimatske faktora u ovoj banji, i utiču na njen izuzetno svež i zdrav vazduh.

Tu je i Konak pastira, koji se nalazi se na 13 km Medveđe,  od Sijarinske banje, 5 km od Tularske banje. Ušuškano u čistoj prirodi daleko od gradske vreve, sa mini farmom domaćih životinja čiji se proizvodi konzumiraju na gazdinstvu.

Ćorov vodopad se nalazi na Ćorovom potoku u ataru sela Petrilje, u opštini Medveđa na jugu Srbije. Dužina potoka od izvora do ušća u Tularsku reku iznosi svega 500 metara, a po rečima i najstarijih meštana, ne pamti se da je ikada presušio. Zbog svog kratkog toka i manjeg delovanja ljudi na prirodu, ova izvorska voda je pitka.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

08.12.2021.

Nebojša Arsić izabran za predsednika jednog od najvažnijih odbora SKGO

01.12.2021.

Jelena Miletić iz Gazdare sa Sajma nosi dve nagrade

22.11.2021.

Pola milijarde za zadrugarstvo Srbije!

28.08.2021.

Za podršku poljoprivrednicima, izdvojeno 1.750.000,00 dinara

27.08.2021.

Promocije Velikogospojinskog sabora

29.12.2020.

Poboljšanje života građana Medveđe

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca