Jelena Miletić iz Gazdare sa Sajma nosi dve nagrade

Jelana Miletić,iz sela Gazdare, opština Medveđa,  već  šest godina unazad bavi se proizvodnjom zimnice. Ove godine svoje proizvode je izlagala je  na štandu u organizaciji Kabineta ministra Tončeva, gde su se predstavile nedovoljno razvijene  opštine koje se uglavnom nalaze u zdravim i ekološki sačuvanim sredinama, među kojima je i Opština Medveđa.

Gazdare je po broju stanovnika, a ima ih oko 500, najveće selo u opštini Medveđa. Odavde mladi ne odlaze. Ima nekoliko porodica sa više od četvoro dece. U Gazdaru, koje ima uređenu infrastrukturu, počela je gradnja nove crkve, a u planu je i osnivaju se i zadruge.

Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa, i Jelena Miletić
Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa, i Jelena Miletić

„U porodici u kojoj sam odrastala zimnica je obavezna. Kako sam južnjakinja, ajvar je u ostavi broj jedan. No, vremenom sam pomalo eksperimentisala, dodavala različite začine i danas u mojoj ponudi stvarno ima mnogo raznovrsne slane i slatke zimnice – priča Jelena. U ponudi ima ajvar, pinđur, kao i džemove i razne sokove, slatka.

Za spremanje zimnice kupuje povrće, a na 20 ari gaji malinu, i to sortu polana.

Polana“ se lako gaji, ne zahteva velika ulaganja, posebno zato što se gaji bez naslona. Redovno i dobro rađa, a plodovi dugo zadržavaju svežinu i zbog vremena sazrevanja lako nalaze put do potrošača. Proizvodnja gotovo nezamisliva bez navodnjavanja.

– Takođe, ne zahteva velika ulaganja, posebno zato što se gaji bez naslona. Redovno i dobro rađa, a plodovi dugo zadržavaju svežinu i zbog vremena sazrevanja lako nalaze put do potrošača. „Polana“ je odlične rodnosti. Ako je posađena na odgovarajućem zemljištu i dobro negovana, po hektaru može da se ubere preko dvanaest tona. Plodovi su konični, tamnocrveni, ukusni kad su sveži, ali pogodni i za preradu.

,, Neki kažu da je vilamet bolja sorta ali ja ne bih rekla. Možete probati i uveriti se kao su slatko i džem od maline izvsnog kvaliteta.

Jelena svoje proizvode, najviše prodaje u Beogradu, i kaže da zaradi jednu platu, tako da je zadovoljna.

Udruženje „Zavičaj u tegli“ Jelene Militić  dobilo je diplomu u robnoj grupi proizvoda od povrća za ajvar i specijalno priznanje u kategoriji proizvoda od voća za domaće slatko od divljih kupina. Podršku izlagačima dao je predsednik ove opštine Nebojša Arsić svojim prisustvom na sajmu.

„Boljitka ima. Vidi se to i oseća i u Gazdaru, iz kojeg mladi ne odlaze, a sve više je i onih koji se vraćaju korenima, ističe Arsić.

Sajam etno hrane i pića služi ne samo prezentaciji i prodaji, već i razmeni znanja i edukaciji učesnika, pa institucije i izlagači organizuju čitav niz stručnih i promotivnih programa u kojima prikazuju rezultate svog rada ili narodne običaje i proizvode. U revijalnom delu manifestacije koji se odvija u Etno dvorištu ili na štandovima izlagača, predstavljaju se i degustiraju jela karakteristična za pojedine regione, neka za mnoge zaboravljena jela, koja će pomoći da upoznamo ukuse i običaje pojedinih epoha i regiona.

Povezano