Pomoć da se iskoreni američka kuga

Ilustracija: pčele, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: pčele, foto: Domaćinska kuća

Da su Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za veterinu, shodno datom obećanju, spremni da iskorene američku kugu pčelinjeg legla u Srbiji, pokazali su ne samo je kada su uveli finansiranje za naknadu štete nakon spaljivanja obolelih zajednica, već i za besplatne kliničke preglede svih pčelinjih društava u krugu prečnika 3 km oko pčelinjaka. Ove godine to vidimo i kroz izradu posebnog Plana sprovođenja aktivnog nadzora na američku kugu pčelinjeg legla, koji je potpuno besplatan za pčelare, a nalaže veterinarskim stanicama da odrade klinički pregled svih pčelinjih društava, eventualno sumnjive uzorkuju i pošalju na pregled.Međutim, nije dovoljno što sve ovo država želi, potrebno je da joj svi pomognemo tako što ćemo prijavljivati svaku sumnjivu zajednicu. Ne postoji NIJEDAN razlog da se to ne učini, za spaljena društva dobija se pravična naknada koja se u proseku kreće oko 20.000 dinara po zajednici (cena je veća ili manja, zavisno od sadržaja spaljenih zajednica, broja ramova, nastavaka, meda, polena…), a dalji nadzor je takođe potpuno besplatan za pčelara.

Moramo jednom za sva vremena naučiti da imati američku kugu na pčelinjaku NIJE SRAMOTA, da svako može biti bolestan pa i pčele, te da ovu opaku bolest svakako treba momentalno prijavljivati nadležnima radi sanacije.
Zahvaljujemo se ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću, direktorki Uprave za veterinu Emini Milakari, načelniku veterinarske inspekcije Zoranu Ivanoviću na uloženom trudu i dobroj volji i želji da se i ovaj veliki problem reši, kao što su rešeni i mnogi drugi, jer sada konačno imamo zaokruženo rešenje za iskorenjivanje američke kuge, koje ne samo da je besplatno za pčelara, već je osmišljeno veoma kompleksno i sadržajno, te nam daje nadu, da će uz dobar odaziv pčelara, i ovaj problem srpskog pčelarstva biti rešen na odgovarajući način.

Podsećamo,američka kuga pčelinjeg legla je zarazna bolest larvenog stadijuma medonosne pčele (Apis melifera) i drugih podvrsta pčela (Apis spp.)ne i odraslih pčela koja se lako širi i uporno održava u pčelinjacima. Spada u grupu zaraznih bolesti koja je,po zakonu,na teritoriji Srbije,obavezna za prijavljivanje.Kod pojave bolesti neophodno je preduzeti veliki broj mera i postupaka kako bi se sprečilo njeno dalje širenje.Bolest ima značaj i sa stanovišta međunarodne trgovine,pa je izvoz,odnosno uvoz,pčelinjih zajednica dozvoljen pod određenim,kontrolisanim uslovima.
Zbog velikog epizootiološkog i ekonomskog značaja za pčelarstvo,bolest je svrstana na listu naročito opasnih zaraznih bolesti životinja Svetske kancelarije za epizootije (O.I.E.)

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca