Cenovnik mašinskih usluga u poljoprivredi za 2022. godinu

Iz štampe je izašao Cenovnik mašinskih usluga u poljoprivredi za 2022. godinu u izdanju Zadružnog saveza Vojvodine.

Pored samih cena mašinskih usluga koje su preračunate i prilagođene za naše tržište u ovoj knjižici nalaze se i stručni tekstovi iz oblasti mehanizacije i biljne proizvodnje koji trebaju da pomognu poljoprivrednicima u obavljaju njihovih poslova.

-U Cenovniku se nalaze i prilozi koji olakšavaju preračunavanje iz jednih u druge jedinice, o tržištu naftnih derivata i sl. Ne treba zaboraviti ni podsetnik na osnove sigurnosti u radu. Ovaj podsetnik je potreban jer treba imati u vidu da se još uvek dešava veliki broj povreda u poljoprivredi pre svega zbog neadekvatne odeće, obuće, umora i sl., objašnjava Petar Radić iz Zadružnog saveza Vojvodine.

Prema njegovim rečima, sam Cenovnik mašinskih usluga, koji ZSV tradicionalno objavljuje svake godine, sadrži nekoliko celina. Posebno su date cene rada pogonskih mašina, zatim kompletan rad kod osnovne obrade i đubrenja zemljišta, setve i sadnje, nege useva, žetve i berbe. Nisu izostavljeni ni radovi u višegodišnjim zasadima – voćnjacima i vinogradima kao posebna grupacija. Korisne informacije odnose se i na zalenu liniju, odnosno liniju za pripremanje stočne hrane, transport i logistiku i ostale radove koji nisu svrstani u ove kategorije.

Uglavnom, obuhvaćeno je 169 različitih operacija u poljoprivredi u zavisnosti od agrotehnike koja se primenjuje na poljoprivrednom gazdinstvu, imanju ili zadruzi. Nastavljena je praksa iz ranijih godina da se cena naftnih derivata izvuče iz same cene usluge imajući u vidu da ove cene variraju, sada uzlaznom linijom. Tako da se prikazane cene usluga sastoje od fiksnog dinarskog dela i potrošnje određene količine goriva na dan pružanja usluge, kaže Radić. 

Cenovnik se može poručiti putem web sajta Zadružnog saveza Vojvodine www.zasav.org.rs , e-mailom: [email protected]  ili telefonom: 021/557-066; 557-491; 557-492

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

25.01.2024.

130 godina zadrugarstva u Srbiji

22.05.2023.

Sa zadrugama  je lakše opstati na tržištu

10.03.2023.

Zadruge grade bolju budućnost

28.12.2022.

Ministar Krkobabić dobitnik posebnog Priznanja za doprinos razvoju zadrugarstva

29.11.2022.

Petar Radić:Udruživanje u Savez je veoma bitno jer plivanje u jatu je lakše jer su zajedno

05.10.2022.

Samo uz zadruge možemo da postanemo konkurentniji na tržištu, evo i kako

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca