Cvet koji voli sunce

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Petunija (lat. Petunia), vodi poreklo iz Južne Amerike gde raste u sutropskim i tropskim uslovima na stenovitim padinama siromašnim hranljivim materijama. U pitanju su jednogodišnje biljke iz porodice pomoćnica koje su veliki su ljubitelji sunca, jer je sunčeva svetlost ključ za njihovu lepotu. Zbog autentičnog izgleda, intenzivnog rasta, bujnog cvetanja i živopisnih boja, petuniju zovu i egzotična princeza među cvećem.
Postoje brojne sorte ovog cveća, a kod nas se najčešće gaji Petunia hybrida. Potom sledi Petunia Milliflora, mala biljka sitnih cvetova koja se obično sadi u cvetnim lejama kako bi prekrila zemljište, Petunia Multiflora otporna je na velike padavine i sušna razdoblja, Petunia Grandiflora poznata po izuzetno krupnim cvetovima čiji je prečnik 10 santimetara. Ipak, najpoznatija je viseća Petunia Surfinije raskošnih cvetova čiji izdanci mogu da porastu i do 1,5 metara.

Foto: pixabay

Petunija se može rasađivati iz semena što zahteva nešto duži postupak i optimalne uslove za rast mladice ili jednostavno kupite sadnice na pijaci i samo ih presadite u veće saksije, leje ili žardinjere. Prilikom izbora sadnice izbegavajte tanke i izdužene mladice svetlih listova i sa jednim cvetom jer se lako lome. Radije birajte niske i kompaktne petunije tamnijih listova s dva do tri izdanka. Petunija voli rastresito zemljište, pa iskusni baštovani savetuju da u saksiju ili leju dodate malo peska koji će biljci omogućiti dobru drenažu. Ukoliko petuniju sadite u vrtu niže sorte zahtevaju razmak od 25 cm, dok je za veće vrste potrebno izdvojiti i do pola metra kako bi biljka imala mesta da se bokora. Pravilan razmak je važan kako bi se izbeglo truljenja korena usled zadržavanja vode ili pojava bolesti. Sadi se krajem aprila i početkom maja, a cveta od juna do oktobra.
Petunija je cvet koji voli vodu, a zalivanje se preporučuje svaki dan u jutarnjim satima odstajalom vodom ili kišnicom. Čak i leti kada su velike vrućine izbegavajte da petunije zalivate hladnom vodom iz creva jer će to ošteti biljku. Petunija ne voli vodi na listovima koji mogu požuteti već je sipajte u tanjirić ukoliko je u saksiji ili uz samu stabljiku ukoliko je posađena u bašti. Prevelike količine vode utiču i na razvoj cvetova i cvetanje. Petunija voli obilnu prihranu đubrivom i to kod sadnje i za vreme vegetacije. Kasnije u vreme cvetanja nije loše povremeno je zaliti sa malo tečnog đubriva kako biste biljci omogućili kvalitetnije i lepše cvetove.

Preporučuje se đubrivo na bazi kalcijuma i fosfora svake druge nedelje. Ukoliko petunije imaju svetle i blede listove na kojima su jasno istaknute žile listova, prihrana nije dovoljna i potrebno ju je pojačati.

 

Povezano