Cvet koji nije zahtevan

Foto: Emina Stefanović
Foto: Emina Stefanović

Hamelatsium (Chamelaucium) – biljka iz porodice Myrtaceae. Rod uključuje oko 14 vrsta zimzelenog grmlja, prirodno stanište – Australia. Brzo raste u prirodi, može dostići visinu od 2,5 m. U kući je manje od visine, ali rezidba se traži da se sačuva kompaktni izgled.

Ukupno postoji 14 glavnih vrsta i nekoliko hibrida:

Pahuljica – nizak grm s belim ili ružičastim cvetovima;

Beli – listovi ove vrste su nešto duži od onih u poređenju sa belim cvetovima,  a beli cvetovi lice na  oblik zvona;

Kuka – voluminozna brzorastuća biljka. U divljini visina ovog grma može prelaziti dva i po metra. Ova vrsta se ponekad naziva i heraldon. Cvet duguje svoje ime gradu odakle potiče;

Hamelacij Jagoda;

Hamelatsium Sarah Delight;

Hamelacijum oblika Ophir.

Gaji se i u suptropskim područjima  kao soliterna biljka u vidu velikog žbuna visokog i širokog 6 do 8 stopa (to je znači nešto oko 2m, ili od 180 cm pa do 240 cm) kao i za formiranje živih ograda. Višegodišnja je, zimzelena biljka sa uskim igličastim listovima dužine oko dva  i po centimetra. Listovi sadrže mirisne žlezde pa kada se zgnječe lepo mirišu. Cvetovi su kružnog oblika, prečnika od 1 do 2 i po cm, imaju po 5 latica i 10 prašnika. U zavisnosti od kultivara boja može da im bude bela, ružičasta, svetlo lila ili da se na jednom grmu nađu cvetovi i u beloj i u roze boji. Pojavljuju se već kasno u zimu, ali u našim krajevima hamelaucijum najčešće cveta tek krajem proleća tj. početkom juna.

Nakon cvetanja grančice hamelaucijuma se orežu za 1/3. U vazama se orezani cvetovi mogu bez problema održati po sedmicu i više dana. Hamelaucijum se sadi na sunčane pozicije, a može to da bude i polusenka, u principu potrebno mu je puno svetlosti, najmanje 5 sati tokom dana. Sad se u humusnu, obavezno dobro dreniranu zemlju, kojoj se dodaje drobljeni rečni pesak. Tokom prve godine dok se malo adaptira češće se zaliva, no odrasle biljke odlično trpe i duže sušne periode. Princip zalivanja je kao kod sukulenti: ređe a obilno.

Kod nas  ne može da opstane napolju, jer joj ne odgovaraju niske temperature. Zato se zimi unosi  u svetlu prostoriju na temperature  oko 15 C,i  najbolje je izneti polovinom maja.

Povezano