Tropska lepotica

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Guzmania istoimeni rod ima preko 120 cvetnih vrsta i deo je porodice Bromeliaceace, podfamilije Tillandsioideae. Rod je dobio ime po španskom botaničaru i prirodnjaku Atanasiju Guzmanu. Guzmanija je epifitna trajnica koja vodi poreklo iz Južne i Srednje Amerike, zapadne Indije. Odlikuje se dugim, uskim i sjajnim listovima koji polaze iz centralnog udubljenja. Njihov zaštitni znak su upadljivi i veliki cvetni listovi – brakteje neverovatnih boja. Cvetovi se javljaju u toku leta. Rastu do 30 – 40 cm u visinu i prečnika su oko 25 cm . Životni vek guzmanije je dve do tri godine.

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Pošto guzmanija potiče iz trupskih krajeva, logično je da joj za uzgoj prija topliji vazduh i veća vlažnost vazduha. Guzmaniju ne bi trebalo držati na temperaturama nižim od 15°C, a najbolje je da je držite na temperaturi između 21 i 26°C. Ako je temperatura duže vreme viša od 26°C, to ovoj biljci ne prija. Guzmaniji prija i vlažan vazduh.Ako se odlučite za gajenje guzmanije budite posebno pažljivi zimi, i ne dozvolite da biljka ostane u hladnoj i suvoj prostoriji jer će se osušiti.Za uzgajanje guzmanije može biti velik problem ako se grejete na centralno grejanje. Ako držite biljku na prozoru, pazite da temperatura bude ujednačena u celoj prostoriji i da nema većih odstupanja. Ako želite da povećate vlažnost vazduha, stavite guzmaniju pored drugih saksijskih biljaka, ili u prostorije gde ima više vlage (kupatilo ili kuhinja). 

U toku zimskih meseci kada krenete sa dogrevanjem prostorija i vazuh posatne suv, instalirajte posudu sa vodom u blizini biljke Guzmania koja će joj isparavanjem obezbediti dodatnu vlagu. Ako preterate sa zalivanjem doći će do truljenja korena i u tom slučaju se treba zaustaviti na vreme i pustiti biljku da se isuši. Prihranjivanje je skoro nepotrebno. Interesantna je činjenica da guzmanija cveta jednom i da cvet propada posle dan ili dva, dok brakteje, uz pravilnu negu, mogu zadržati boju i godinu dana. Guzmanije vole dobro propusan supstrat, te joj zemljište prilikom presđivanja nemojte sabijati.

Nakon cvetanja cvetna drška počinje da se suši i treba je iseći, a kasnije počinje da odumire i matična biljka što je i tipično za sve bromelije. U toku cvetanja u donjem delu matične biljke pojavljuju se mladi izdanci koji se koriste za razmnožavanje biljke, tako da kada dostignu dužinu od 15-20 centimetara pažljivo se odvajaju od matične biljke i vodi se računa da svaki mladi izdanak bude odvojen sa malo korena.Najbolje je saditi ih u proleće u mešavinu zemlje, peska i humusa i voditi računa o veličini saksija, lagodnije se osećaju u manjim jer imaju jako mali koren. Kada se jednom posade mladi izdanci oni se više u toku svog životnog veka ne presađuju. Prosečno je potrebno proći oko 3 godine da ti mladi izdanci procvetaju. Ukoliko se krajevi listova suše i ako su donji listovi suvi znači da nema dovoljno vlage pa je češće zalivati i orošavati. Ako pri tlu truli i mekana je stabljika znači da je preterano zalivena i ne zalivati neko vreme. Ako su listovi lepljivi pojavile su se zelene vaši i prskati insekticidom.

Povezano