Proređivanje plodova breskve

Ilustracija: breskve, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: breskve, foto: Domaćinska kuća

U proizvodnji breskve, proređivalje plodova je vrlo važna pomotehnička mera, koja praktično predstavlja dopunu rezidbi na rod, jer se njome reguliše rodnost, s ciljem poboljšanja osobina ploda kako krupnoće tako i kvaliteta.

Breskva se razlikuje od većine vrsti voćaka po izuzetno visokom stepenu oplođenja, odnosno zametanja plodova, koji se u zvisnosti od sorte i uslova gajenja, kreću u rasponu 60–80–90 %. Ako bi se održali svi zametnuti plodovi, onda bi se to negativno odrazilo na kvalitet ploda i prinos, a s obzirom na to da bi u tom slučaju došlo do disproporcije između vegetativne i generativne mase, smanjeno bi bilo i diferenciranje cvetnih pupoljaka za narednu godinu, kao i opšti vegetativni prirast. Zato je proređivanje plodova važna i neophodna operacija u savremenom gajenju breskve.
Proređivanje mora da se obavi pravovremeno, da bi efekti ove mere bili veći. Ono se može obavljati za vreme cvetanja i posle zametanja ploda. Proređivanje cvetova se kao mera primenjuje samo u područjima u kojima je isključena pojava prolećnih mrazeva. Najčešće se obavlja proređivanje plodova, jer daje bolje rezultate. Sa proređivanjem plodova se najpre počinje kod ranih sorti breskve, a zatim kod srednje ranih, pa tek onda kod poznih i vrlo poznih sorti.

Sa proređivanjem se počinje kada plodići breskve budu veličine lešnika, što se kalendarski dešava u periodu od 20. aprila do 15. maja. Pri proređivanju prvo se odbacuju plodovi blizanci, oštećeni, zaostali u porastu, naspramni i plodovi sa zasenjenih mesta.

Za hemijsko proređivanje koriste se različita hemijska sredstva: amonijum-dinitro ortokrezolat, naftilsirćetna kiselina (ANA) itd. Neki autori navode zadovoljavajuće rezultate upotrebom preparata Armothin u toku cvetanja breskve, pri 50% otvorenih cvetova, kao i znatno slabije efekte ako se ovo sredstvo primeni krajem cvetanja.
I pored navedenih i drugih rezultata, na problemu hemijskog proređivanja plodova breskve još mnogo mora da se radi, da bi se sa potpunom sigurnošću ova metoda koristila u proizvodnoj praksi.

Povezano

Iz ove kategorije