Na Sajmu izloženo oko 900 grla

Na 89. međunarodnom poljoprivrednom sajmu na Nacionalnoj izložbi stoke, koja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, izloženo je oko 900 grla, a najviše je ovaca.

Generalni direktor Novosadskog sajma mr Slobodan Cvetković i predsednik Nevladine organizacije za podsticanje poljoprivredne proizvodnje AGROPROFIT Čedomir Keco potpisali su Protokol o saradnji, s ciljem da se na Nacionalnoj izložbi stoke.

Podsetivši na slogan Novosadskog sajma mesto na kojem se stiče prednost, Cvetković je ocenio da je potpuno logično da Sajam podrži ovakvu saradnju.

– Udruženje AGROPORFIT je na 89. međunarodnom poljoprivrednom sajmu obezbedilo učešće velikog broja uzgajivača tovnog govedarstva. Za razliku od mlečnog govedarstva, tovno govedarstvo je u ekspanziji, zahvaljujući i promeni navika u ishrani – rekao je Cvetković.

– Novosadski sajam je, posle Pariza, jedini Sajam u Evropi koji na jednom mestu, u trajanju dužem od pet dana, prikazuje najkvalitetnije tovne rase. U svetu je promenjen afinitet kupaca, traži se kvalitetna junetina, a broj grla u Evropi je sve manji. Ako ovim tempom nastavimo s proizvodnjom kvalitetnih tovnih rasa, bićemo uskoro jedna od najrazvijenijih zemalja u ovom delu sveta – smatra Keco.

Tovno govedarstvo predstavljeno je ozbiljnijim grlima, a prošle godine kao da je bila neka proba jer su mahom bile junice – kažu na Novosadskom sajmu. Takođe ističu da su ove godine na Sajmu i krave s teladima i bikovi što pokazuje sve ozbiljniji potencijal. Skreće se pažnja i na činjenicu da se uzgajivači žale na nisku otkupnu cenu mleka, koja ih primorava ili da pređu na uzgoj tovnih grla ili da potpuno ugase govedarstvo, a mnogi prelaze i na ovčarstvo koje je u usponu.

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Ilustracija: telad

Ishrana teladi

Pravilna organizacija ishrane priplodnog podmlatka goveda zahteva dobro poznavanje fiziološko-hranidbenih specifičnosti preživara. Naime, novorođeno tele

Opširnije »

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca