Organski proizvodi vrhunskog kvaliteta

Organska proizvodnja je sistem održive poljoprivrede koji se bazira na visokom poštovanju ekoloških principa putem racionalnog korišćenja prirodnih resursa, upotrebe obnovljivih izvora energije, očuvanja prirodne raznolikosti i zaštite životne sredine. Metode organske proizvodnje podrazumevaju primenu prirodnih postupaka i supstanci, a ograničavaju ili potpuno eliminišu upotrebu sintetizovanih sredstava

“Dolovac Organic i tradicija” bavi se proizvodnjom i preradom organskog voća: proizvodnjom organskih matičnih sokova, organskih sušenih voćnih rolnica, kao i stavljanjem u promet organskog svežeg i brzo smrznutog voća. Firma je proistekla iz porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koje se bavi proizvodnjom organskog voća. Porodično imanje se nalazi nedaleko od Novog Sada, a pruža se kao oaza u srcu futoškog atara. Na površini od 3 ha zasnovan je organski zasad voća: kruške, jabuke, aronije, breskve, šljive… U bio-bašti sa puno pažnje neguje se povrće.

Organskom proizvodnjom, prateći sve standarde kvaliteta i tehnologije, u ovoj firmi prerađuje se voće bez dodataka vode, šećera i aditiva. Na taj način postiže se da voće sačuva sve svoje nutritivne vrednosti, zapravo produžava se vek trajanja organskog voća.

O svemu što ova uspešna kompanija radi, razgovramo sa gospodinom Milenkom Dolovcem.

-Kako ste došli na ideju da se bavite organskom proizvodnjom?

– Mi smo firma koja se bavi isključivo preradom organskog voća, koja proizvodi sušene voćne proizvode i sokove, kompote. Najviše se bavimo preradom. Naravno, imamo svoje voćnjake – voćnjak krušaka od jednog hektara i na 2 hektara voćnjak jabuka.

Što se krušaka tiče, najviše su zastupljene viljamovke. Jabuke su autohtone sorte, kožara , budimka, a tu su i nove naše sorte Novosadskog instituta – Ivana, Iskra, Češka kasna, liberti, To su sorte jabuka koje su otporne na poznate bolesti, koje se javljaju u voćnjaku, u jabukama. Zahvalne za preradu i kao konzumne za ishranu, tako da koristimo naše proizvode. Imamo i kooperante sa kojima radimo proizvode od organskih kupina, jagoda, višanja… Sve te voćne sorte kombinujemo i preradjujemo. Ima nas u velikim mega marketima – DmM, Delez, Maxi, Tempo Tamo smo našli mesto – na njihovim rafovima i uspešno vršimo plasman naših proizvoda.

-Kako postižete proizvodnju voćaka, s obzirom na bolesti u voćnjacima i na vremenske neprilike?

-Trenutno je to jako teško. Kruška je jako osetljiva. U početnim godinama je bilo dosta poteškoća da one opstanu. Naravno, ništa od tih voćnih vrsta nije proizvedeno od juče. Sve to postoji nekoliko stotina i hiljada godina unazad. Sve što je moglo da opstane samostalno, opstalo je. Kao što je viljamovka stara 200 godina. Što se tiče jabuka, to su te nove sorte, koje su genotipom otporne na sve ove nove čadjave krastavosti.

Za ovih 10 godina rada sam shvatio da je najvažnija higijena voćnjaka – kroz agrotehniku, dobro održavanje, borbu protiv štetočina, možete se izboriti, ali morate da imate genotip takav da se možete izboriti i dosta samostalno protiv napadača. Ne moćete očekivati veliki prinos a da  to pritom bude bez azotnih djubriva. Znači, morate se zadovoljiti jednim skromnim prinosom, jer i skromno djubrite i skromno radite. Stvar je u balansu.

-Šta sve imate u proizvodnji?

-U proizvodnji imamo sokove, od svih voćnih vrsta, 5 ukusa – jabuka, jabuka- malina, kruška-malina koji je divan proizvod za sve one ljude koji su alergični na jabuku. Takvi kupci imaju alternativu – kruška-malina, zatim aronija.. Svi ti sokovi su u staklenoj ambalaži, što pokazuje i kvalitet i daje dugotrajnost. Svi proizvodi su dugotrajni – preko 2 godine.

Treći program su kompoti od kruške, najviše viljamovke. Specifičnog je  ukusa, radimo sa trščanim organskim šećerom. Svi ovi prethodni proizvodi su bez šećera. Ovaj mora imati u sebi tog šećera, ali je od trščanog šećera dosta specifičan, drugačiji i jači, izraženiji ukus. Svi koji vole nešto lepo i slatko, ukusno, neka probaju naš organski kompot.

-Preradu obavljate, pretpostavljam,u vašem pogonu?

-Da. Uspeli smo da lepo organizujemo i mašine za preradu i hladnjaču dubokog zamrzavanja, tako da možemo pouzdano da čuvamo naše proizvode u prirodnom obliku, dok ne dodje vreme prerade. Kad dodje vreme prerade, onda se preradjuje i pakuje u odgovarajuću ambalažu. Svi organski proizvodi – ako je u pitanju PP ambalaža, onda je to poolipropilen, ako su sokovi, onda je to staklena ambalaža. Znači, ne koristimo PVC ili ništa što može kontaminirati proizvode.

– Od kada nastupate na sajmovima?

-Od 2013. se bavimo proizvodnjom i preradom. Preradu smo počeli pre 5-6 godina i ima nas u svim DM marketima širom Srbije, Delez, Maksi, Tempo, Univer – koji nas prepoznaju i vrše distribuciju naših proizvoda.

-Može li da se živi od te proizvodnje?

-Mi  smo još uvek pod kreditima. Naše obaveze uglavnom servisiramo na vreme. Međutim, ne zavisi to toliko od nas, već od onih koji otkupljuju – da li na vreme plate. Imate prodaju, ali desi se da kasni uplata, onda je problem – ponovo se zadužujete, tj. ponovo uzimate kredit. Nije teško prodati, koliko naplatiti. Tu dolazi do kašnjenja.

 

 

 

Povezano