Značaj organskog stočarstva

Savremeni sistem upravljanja organskom proizvodnjom u stočarstvu je regulisan zakonskim aktima, za standarde o kvalitetu organskih proizvoda postoje ne samo definicije kvaliteta i karakteristika finalnog proizvoda, već postoji i kontrola svake priozvodne faze dobijanja primarnog proizvoda pa sve do plasiranja na tržište.
Zakonska regulativa definiše kontrolu proizvodnih procesa koje imaju cilj proizvodnju hemijski i biološki nezagađene, hrane na način koji je ekološki opravdan, ekonomski opravdan i zadovoljava etičke kriterijume o humanom postupanju sa životinjama.
Kako je jedan od bitnih preduslova za postizanje organskog razvoja stočarske proizvodnje ograničena mogućnost primene hemijskih sredstava za zaštitu zdravlja životinja, lokalne, autothone rase dobijaju prednost u odnosu na uvezene.
Ovim se postiže korišćenje prirodnih resursa bez izmena u prirodnog staništu i ne degradira prirodna zajednica, čime se postiže očuvanje biodiverziteta i time obezbeđuje očuvanje domaćih vrsta .

Zbog toga je organsko stočarstvo i poljoprivreda uopšte razvojni put izbora za nacionalne parkove. Ovakvom proizvodnjom čuva se i unapređuje prirodna zajednica, smanjuje se nivo zagađenosti životne sredine i omogućava se očuvanje autohtonih rasa koje predstavljaju veliko nasleđe za buduće generacije, smanjuje se raseljavanje sela, naročito u regionima sa ograničenim potencijalom za intenzivan razvoj i čuvaju se tradicionalne vrednosti ljudskog društva. Istovremeno se obezbeđuje rast prihoda i čuvaju se potencijali za razvoj drugih delatnosti, pre svega turizma.

Kako je po standardima za ovakav vid proizvodnje veoma ograničena mogućnost zdravstvenih problema jedinke u proizvodnji na ovaj način se smanjuje zdravstveni rizik za populaciju ljudi, kao i rizik akumulacije ostatka štetnih materija u organizmima kako životinja, tako i ljudi, odnosno u životnoj sredini uopšte.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

04.04.2024.

Za eutanazirane svinje isplaćeno 3,3 milijarde dinara iz budžeta

02.04.2024.

Čime je najbolje hraniti živinu

02.04.2024.

Nege papaka kod goveda

12.03.2024.

Bolest koja se brzo širi kod ovaca

11.03.2024.

Raspisan Javni poziv za subvencije u stočarstvu

21.02.2024.

Predlog za osnivanje uprave za stočarstvo i ministarstva za preduzetništvo i zadruge

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca