Ekskluziva ako biste u bašti nešto drugačije

Ilustracija; judino dvro, foto: pixabay
Ilustracija; judino dvro, foto: pixabay

Judino drvo je žbun ili nisko drvo visine oko  osam metara. Drvo sa prekrasnim cvetovima, koje je nažalost  jako retko na nasim prostorima. Predpostavlja se da ga je ovo drvo doneto iz Judeje, danas je u mnogim zemljama nazivaju “stablo ljubavi”.  Specifično je kod njega da prvo procveta cvet na stablu,koji su svetliji ili ružičasto – crveni, retko bele boje,  pa tek onda list. Takođe je interesantno po tome kada prođe cvet okiti se sa mahunama u kojima se nalazi seme. Odlično je za orezivanje kao i za formiranje Bonsaj mini drveta. Biljka je dugovecna i jako otporna.

Cvetovi su slatkasno –kiselog ukusa, pa ga mnogi koriste kao dodatak salati. Judino drvo ima i lekovito dejstvo, od pupoljaka se priprema čaj, koji se koristi za upalna stanja.

Može da se seje u jesen u sakijama napunjenim humusom (saksije moraju biti citave zime napolju). Seme klija na prolece, potrebno je da ga zima stratifikuje. Takode može da se seje i u prolece ali pre sejnja mora biti 90 dana u frižideru radi stratifikacije(seme da omekša). Nakon startifikacije seme potopite 3 dana u caj od kamilice i posejte u neku sakiju. Kad proizvedete sadnicu, presadite je na željejno mesto. Semenu je potrebno da isklija oko 30-40 dana neracunajuci, perijod stratifikacije.

Ilustracija; judino dvro, foto: pixabay
Ilustracija; judino dvro, foto: pixabay

Seme držati 24 sata u vodi izvaditi iz vode , staviti u zip vrećicu i vrećicu sa semenom staviti u zamrzivač. Seme držati u frižider 2 meseca, nakon toga seme posejati u sakije ili čaše, klija za nekih 40 dana, nakon tretiranja sa hladnoćom i sejanja. Isključivo ovako sejte seme.

Povezano