Otkup 131.000 tona pšenice po 40 dinara

Ilustracija: pšenica
Ilustracija: pšenica

Vlada Srbije odobrila je da Republička direkcija za robne rezerve izvrši kupovinu do 131.000 tona merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda godine po ceni od 40 dinara za kilogram sa uključenim PDV-om.

Kupovina merkantilne pšenice biće izvršena uz posredovanje Produktne berze. Pšenica će se kupovati od fizičkih lica – nosilaca registrovanih poljoprivrednih porodičnih gazdinstava i ostalih privrednih subjekata, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Kako je istaknuto u vladinom zaključku, minimalna količina koja se kupuje od jednog porodičnog gazdinstva je 10 tona, dok je minimum pšenice koji se kupuje od privrednog subjekta 100 tona.

Posebno je naglašeno da pšenica mora biti domaća i iz ovogodišnjeg roda, zrela, zdrava, bez znakova plesni, stranih mirisa i ukusa, pogodna za ljudsku ishranu, nezaražena pšeničnim bolestima i štetočinama.

Traženi elementi kvaliteta su hektolitarska masa minimalno 76kg/hl, vlaga maksimalno 13 odsto, ukupne primese maksimalno dva odsto od čega neorganskog porekla maksimalno 0,25 odsto. Sadržaj proteina minimalno mora biti 11,5 odsto na suvu materiju“, objašnjeno je u saopštenju.

Povezano