Pregled košnica u julu

Ilustracija: košnice
Ilustracija: košnice

Jul je mesec kada uglavnom završavaju sve velike pčelinje paše. Velike  su vrućine  i pčelama je potrebna voda. Ne zaboravite da svoje higijenske pojilice češće i redovnije proveravate kako ne bi trebalo da troše dodatnu energiju u potrazi za izvorima vode koji kada ih pronađu mogu biti potencijalni opasni izvori zaraze.

Treba izvršiti analizu i proveru snage zajednice, a ujedno je to i pokazatelj kakva je matica u zajednici, pa ako je matica loša, leglo nam je šareno, a trebalo bi da bude ćebasto. Moramo da izvršimo proveru da li nam sve pčelinje zajednice imaju matice. Pogledaćemo sa spoljne strane sve one zajednice gde nema pčela stražara, a pčela šeta po prednjoj strani košnice. Ako nema radnog elana te zajednice nemaju matice, ili su matice u lošem stanju, ili neoplođene, ili stare koje se odmah moraju zameniti mladim.

Zbog vrućine  pojavljuje se veliki broj osica i stršljenova, koji napadaju košnice i mogu da načine velike štete pčelinjim zajednicama. Osice su vrlo štetne, ne samo zato što se hrane medom, nego zato što iz legla kupe larve pčela i nose ih za ishranu svojih mladih. Zato je potrebno preduzeti mere protiv osica. Ima više načina za borbu protiv osica, kao što je zalivanje osinjaka petrolejom ili vrelom vodom, zatim uništavanje gnezda osica i stršljenova raznim sprejovima. Osice i stršljenovi se mogu suzbiti i tako što se, na svaku treću košnicu, stavi po jedna bezbojna flaša, u kojoj je, do polovine, stavljeno zasladjeno pivo. Stršljenovi i osice ulaze u flaše, sišu sok, ali posle ne mogu da izadju iz flaše i uginu.

Grabež je veoma opasna i u julu mesecu, jer tada, zbog velikih vrućina, često nema nikakve paše. Pored toga, grabež se obično javlja kad u nekom društvu nestane matica ili kad je društvo slabo, bolesno. Takodje, grabež često napada mlade rojeve.

Ovo je mesec kad se ekonomska korist od pčelarenja sabira i uglavnom se može uraditi završni račun sa prilično preciznim podacima o dobiti u protekloj sezoni. Juni je zadnji mesec pčelarske godine. Svođenje računa je važno jer dobijamo uvid koliko smo imali ekonomske koristi.

I da ukratko naglasimo:

 

Poslovi koji se obavljaju u julu:

 

  • Oduzimanje i vrcanje meda
  • Detaljan pregled svih košnica
  • Zamena starih matica
  • Nega rojeva i nukleusa
  • Tretiranje mravljom kiselinom
  • Ubacivanje ramova građevnjaka
  • Stalna kontrola pojila
  • Suzbijanje osa i stršljenova

Povezano

Iz ove kategorije