Kompanija „Dunav“ za dobrobit svih nas

Na prvom Festivalu jagodičastog voća pod nazivom „Belgrade Berry Festival“, koji je 2. jula održan na platou tržnog centra Galerija u Beogradu, predstavili su se organski proizvođači iz cele Srbije, koji su ujedno i ambasadori promotivne kampanje pod sloganom „Mislim na nas – kupujem organsko“, koju sprovodi Nacionalna asocijacija Serbia Organika.

Jedan od ciljeva ovog festivala je i povezivanje proizvođača jagodičastog voća: malina, kupina, borovnica, aronije, jagoda i ribizli sa kupcima iz zemlje i inostranstva.

Nataše Novčić Zubac iz „Dunav osiguranja“  je govorila o razlozima što je Kompanija „Dunav“ prisutna na Festivalu i istakla:

– „Dunav osiguranje“ prepoznaje značaj i rado je podržala ovu manifestaciju, festival jagodičastog voća u Beogradu. Koristimo priliku da ukažemo na značaj osiguranja u poljoprivredi, naročito kada je u pitanju ovako osetljiva proizvodnja. Naravno da proizvođači mogu da veruju da će ih nepogode zaobići, da ulažu u veoma skupe sisteme zaštite koji uvek štite samo od jednog rizika, ali mogu i da zaključe polisu osiguranja i budu potpuno mirni. To najbolje potvrđuju oni koji iz godine u godinu osiguravaju svoje zasade bez obzira na to da li imaju štete ili ne. Štite se od grada, požara, udara groma najčešće, ali i od poplave, oluje i naročito prolećnog mraza.

Proizvođači jagodičastog voća iz svih regiona Srbije izložili su svoje proizvode za degustaciju i brojnim posetiocima Festivala učinili dostupnim ove zdrave voćne kulture i brojne gotove proizvode – sokove i džemove.

Istog dana, u popodnevnim satima, održan je i panel posvećen poljoprivredi u Srbiji, uz učešće predstavnika PKS, Serbie Organika i ambasade Holandije. O osiguranju poljoprivredne proizvodnje u ime Kompanije „Dunav osiguranje“ na panelu je učesnicima govorio Radoslav Anđelić, šef Odeljenja za internu prodaju.

On je tom prilikom istakao da se osiguranjem pokriva gubitak roda, prinosa kao posledica oštečenja kultura od grada, požara i udara groma, a dopunski rizici su oluja, poplava i prolećni mraz. Suma osiguranja je iznos na koji su plodovi voća osigurani. Suma osiguranja mora biti realna.

Na primer kod borovnice suma prinos 12.000 kh/ha, cena 300 din, suma osiguranja 3.600.000, premija sa porezom 340.540. dinara. Kod maline prinos 12.000kg/ha, cena 300 dinara. suma osiguranja 3.600.000,00, premija sa porezom 340.540 dinara.

Premija važi za period od zaključenja osiguranja pa do ubiranja plodova.

Kod pretprocene ne utvrčuje se konačna visina štete, već se samo utvrđuje stanje plodova voća, priroda oštećenja  i drugi elementi koji su od važnosti za konačno utvrđivanje, odnosno procenu štete.

Kod konačne procene štete utvrđuje se: veličina oštećene parcele, koliki je procenat štete od nastalog osiguranog slučaja, i koliki bi prinos bio da plodovi voća nisu bili oštećeni osiguranim slučajem.

Povezano