Afričko tržište – veliki potencijal za plasman srpskih prehrambenih proizvoda

Najveći potencijal za saradnju privrednika Srbije i zemalja zapadne Afrike predstavlja poljoprivredna proizvodnja, prehrambena, konditorska i farmaceutska industrija, IT, kao i turizam i razmena znanja i tehnologije organskog uzgoja, istaknuto je na sastanku predsednika Vlade Republike Sao Tome i Principe Žorža Boma Žesuza i direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS) Mihaila Vesovića.

Sao Tome i Principe je mala ostrvska država u Gvinejskom zalivu, otvorena za saradnju i slobodnu trgovinu u okviru Afričke unije, a najbliži susedi su Ekvatorijalna Gvineja, Gabon i Kamerun. “Nismo veliki izvoznik, ali radimo na unapređenju prerađivačke industrije koristeći čitav spektar sirovina, među kojima su najzastupljenije kakao, kafa i kokos”, naveo je Žesuz ocenivši da Srbija ima kompetitivne prehrambene proizvode, veoma interesantne afričkom tržištu.

Mala površina kvalitetne zemlje, nedovoljna za veći uzgoj i proizvodnju, ograničen broj radnika i drugi izazovi svojstveni ostrvskim državama, otvaraju mogućnosti za saradnju u oblasti unapređenja tehnologija proizvodnje, digitalizacije i implementacije modernih inovativnih rešenja radi podizanja produktivnosti. Najznačajniji izvozni proizvodi ove afričke zemlje su kakao i palmino ulje, a najvažnija izvozna tržišta Portugalija, Holandija i Belgija. U uvozu, najzastupljeniji su pirinač, vino i energenti, koji na tržište Sao Tome i Principe stižu uglavnom iz EU i Angole.

Na sastanku je istaknuto da se aktivno radi i na planiranju korišćenja velikog potencijala za saradnju Srbije i afričkih država u oblasti turizma, radi uspostavljanja bliže saradnje i kreiranja zajedničke turističke ponude.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

24.11.2023.

Sajam etno hrane i pića 2023

13.11.2023.

Na PLMA do 14. novembra predstavlja se 19 kompanija iz Srbije

26.10.2023.

Beograd postaje novi centar u Evropi za spajanje kompanija i izlazak na ključna izvozna tržišta

12.09.2023.

U Beču predstavljena vina Otvorenog Balkana

04.09.2023.

Turistički potencijali Srbije predstavljeni u SAD

31.05.2023.

Otvorena regionalna agrobiznis konferencija „Grow up – snaga zemlje“

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca