Afričko tržište – veliki potencijal za plasman srpskih prehrambenih proizvoda

Najveći potencijal za saradnju privrednika Srbije i zemalja zapadne Afrike predstavlja poljoprivredna proizvodnja, prehrambena, konditorska i farmaceutska industrija, IT, kao i turizam i razmena znanja i tehnologije organskog uzgoja, istaknuto je na sastanku predsednika Vlade Republike Sao Tome i Principe Žorža Boma Žesuza i direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS) Mihaila Vesovića.

Sao Tome i Principe je mala ostrvska država u Gvinejskom zalivu, otvorena za saradnju i slobodnu trgovinu u okviru Afričke unije, a najbliži susedi su Ekvatorijalna Gvineja, Gabon i Kamerun. “Nismo veliki izvoznik, ali radimo na unapređenju prerađivačke industrije koristeći čitav spektar sirovina, među kojima su najzastupljenije kakao, kafa i kokos”, naveo je Žesuz ocenivši da Srbija ima kompetitivne prehrambene proizvode, veoma interesantne afričkom tržištu.

Mala površina kvalitetne zemlje, nedovoljna za veći uzgoj i proizvodnju, ograničen broj radnika i drugi izazovi svojstveni ostrvskim državama, otvaraju mogućnosti za saradnju u oblasti unapređenja tehnologija proizvodnje, digitalizacije i implementacije modernih inovativnih rešenja radi podizanja produktivnosti. Najznačajniji izvozni proizvodi ove afričke zemlje su kakao i palmino ulje, a najvažnija izvozna tržišta Portugalija, Holandija i Belgija. U uvozu, najzastupljeniji su pirinač, vino i energenti, koji na tržište Sao Tome i Principe stižu uglavnom iz EU i Angole.

Na sastanku je istaknuto da se aktivno radi i na planiranju korišćenja velikog potencijala za saradnju Srbije i afričkih država u oblasti turizma, radi uspostavljanja bliže saradnje i kreiranja zajedničke turističke ponude.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

20.05.2024.

Srpska vina na sajmu u Londonu

19.05.2024.

Ministar Martinović: Snažna saradnje Ministarstva i PKS-a – ostajemo usmereni na rešavanje svih izazova sa kojima se susreće naša poljopriveda

13.04.2024.

Sajam „Vinska vizija Otvorenog Balkana“

26.02.2024.

Uskoro “ZERO Food Waste Expo“

25.02.2024.

Srpska hrana tražena na Bliskom i Dalekom istoku

20.02.2024.

Karavan ženskog preduzetništva – Na kafi sa preduzetnicama

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca