Cvet otvara samo noću

Ilustracija: noćna frajla, foto: pixabay
Ilustracija: noćna frajla, foto: pixabay

Uređenje bašta i terasa je  u punom jeku kako bi uživali u letnjim danima, bar uveče kada je hladnije. To što vam je terasa okrenuta ka severnoj strani ili je u senci ne znači da ne možete uzgajati cveće kojima ovakva klima najviše odgovara. Senka je odlično mesto za noćnu frajlu.
U pitanju je prelep cvet koji svoje latice otvara samo noću i ima izuzetno intenzivan i prijatan miris. Nekada je bio obavezan u baštama naših baka, ne samo zbog svog opojnog mirisa već i zbog lekovitih svojstava.

Noćna frajla ( lat. Xesperis matronalis), je po mnogo čemu drugačiji i čudan cvet. Potiče sa prostora Mediterana i zbog osobine da latice otvara samo noću poznata je i pod imenom noćurak. Pripada istoj porodici biljaka kao žuti, peruanski noćurak koji su gajili Asteci zbog brojnih lekovitih svojstava, a koji je u Evropu donet početkom 16. veka. U našem narodu ovaj cvet poznat je i pod imenom noćna ljubičica, jer po izgledu i mirisu podseća na ljubičicu.
U pitanju je zeljasta biljka koja ima nežno ali razgranato, žbunasto stablo koje najčešće raste do 40 cm, mada može da se pruži i do jednog metra. Ne voli direktno sunce pa noćna frajla idealna za senovite delove vrta ili zasenčene terase.

Iako izgleda nežno i krhko u pitanju je prilično izdržljiva biljka koja će se lako prilagoditi uslovima i zemljištu. Pogodna je i za gajenje u većim saksijama ili žardinjerama, ali je tada potrebno s vremena na vreme je orezivati tokom vegetativnog perioda kako bi zadržala oblik i podmladila se.

Seme noćne frajle se seje u proleće, najčešće u martu mesecu. Seje se na razdaljini od po oko trideset santimetara. Setva nije komlikovana. Jednostavno,  stavite u pripremljeno udubljenje dve do tri semenke i prekrijte zemljom. Dovoljno je samo ovoliko semenki jer se noćna frajla širi bogato u vidu žbuna, i to gustog., a i klijavost semena je dobra. Zasejano seme redovno zalivajte, sačekajte prve izdanke Iipripremite se za letnje noći opojnog mirisa. Noćna frajla se može i sama razmnožavati osipanjem svog semena nakon cvetanja. Poznato je da ne voli presađivanje.
Ova biljka voli rastresito zemljište obogaćeno humusom koje je dobro drenirano, pa ukoliko je sejete u saksije dodajte malo peska ili šljunka na dno kako bi drenaža bila dobra. Do nicanja prvih izdanaka redovno zalivajte, a potom čak i u vrelim letnjim danima dovoljno je zalivanje dva do tri puta nedeljno. Vodite računa da bude podalje od direktne sunčeve svetlosti koja joj nikako ne prija. Razmnožava se i sopstvenim semenom i ne voli presađivanje.

Prilikom sadnje, kako savetuju iskusni baštovani, noćna frajla se može kombinovati sa drugim cveće ili je posejte uz ivicu staze i dobićete najlepši ukras u bašti.

U principu je vrlo otporna biljka koja ne traži posebnu negu i zaštitu, a zadovoljna je jednomesečnom prihranom u vegetativnom periodu. Kao i većina drugog cveća može da oboli od sive plesni, ili pegavosti lista koja najčešće nastaje ukoliko se biljka obilnije zaliva. S obzirom na to da je mahom u senci zaštićena od direktne sunčeve svetlosti ne treba preterivati sa zalivanjem koje može da dovede i do truljenja korena.
U slučaju bolesti ukloniti obolele delove biljke i ona će se vrlo brzo oporaviti.
Zbog svog opojnog mirisa privlači i brojne štetočine najčešće biljne paukove i vaši koji sisaju biljne sokove i na taj način se hrane. Ukoliko primetite sitne, male rupice po listovima isprskajte cveće nekim insekcitidom ili napravite prirodan rastvor od koprive koji će oterati ove dosadne štetočine.

Noćna frajla je dobro klinički ispitana biljka. Ispitana je kod tegoba u menopauzi, predmenstrualnog sindroma, atopijskog dermatitisa, psorijaze, povišenog holesterola, reumatoidnog artritisa i astme. Neka istraživanja ukazuju da utrljavanje ulja noćurka doprinosi ublažavanju simptoma Rejnoove bolesti.
Za puno delovanje ulja od noćurka potrebno je vreme od dve do četiri nedelje. Uobičajena dnevna doza iznosi od 2 do 10g, zavisno od indikacije. Budući se radi o ulju to je količina od jedne do tri čajne kašičice dnevno.

Međutim, sa uljem noćurka treba biti oprezan jer može izazvati nuspojave uključujući glavobolju i blage probleme sa varenjem, nadutost i dijareju. Ne preporučuje se dojiljama i trudnicama, kao i osobama koje pate od epilepsije. U svakom slučaju pre upotrebe ovog ulja najbolje bi bilo konsultovati se sa lekarom.

Povezano