Vino od kupine

Kupinovača je voćna delikatesna rakija dobijena destilacijom profermentisanog kljuka svežih plodova ili šire kupine.

Nakon završetka fermentacije, za 3-5 dana treba odmah otpočeti destilaciju. Frakcija prvenca se ne odvaja na jednostavnim aparatima. Prihvatanjem srednje frakcije i patoke dobija se sirova meka kupinovača.

Njenim prepekom, redestilacijom, na istom aparatu za jednostavnu destilaciju, može se dobiti prosečna koncentracija etanola 57-60% v/v. Ovom prilikom treba odvojiti oko 1% prvenca.

Dobijeni destilat trebalo bi odmah prebaciti u sudove od stakla – balone ili inoksa u kojima je potrebno da odleži radi harmonizacije oko dva meseca. Destilat kupinovače nikad ne sazreva u drvenim sudovima, jer ovaj destilat ima veoma nežne aromatične materije koje se ne uklapaju sa sastojcima drvenih sudova.

Izuzetno je cenjena kupinovača od divljih plodova, koja zauzima visoko mesto pored naše čuvene šljivove prepečenice.

Postoji nekoliko recepata, ovo je recept koji je isproban više  puta i odličan je.

Vino od kupina

Potrebne su vam kupine i šećer, (odnos je 5:1, odnosno ako imate 5 kg kupina, treba vam 1 kg šećera –dešava se da kupine budu slađe pa je onda potrebno manje sećera. U velike tegle sipajte red kupina, pa red šećera. Ipak, ne punite ih do vrha, napunite tek 2/3 tegle, poklopite  i ostavite da stoji 10 dana, povremeno mešajući. Posle 10 dana tečnost procedite kroz gazu i stisnite dobro rukama da iscedite što više iz kupina. Dobijeni sok sipate u čiste tegle. Ponovo poklopite  i ostavite sedam dana da stoji. Sada dobijenu osnovu za vino presipate u flaše, poredate ih na neko tamno i malo hladnije mesto, pa sve prekrijete krpom (ne punite flaše skroz do vrha).

Po nekim receptima dodaje se i vinobran i kvasac, na vama je da odlučite

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

31.07.2023.

Predstavnici Uprave za agrarna plaćanja na „Danima kupine“ u Ražnju

17.05.2022.

Gde se najviše izvozi naše voće

15.03.2022.

Zaštitite ovo voće na vreme

16.02.2022.

Dobra cena a šta je sa prinosima

18.10.2021.

Podizanje zasada kupine

06.07.2021.

Za dobar prinos kupine, morate znati ovo

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca