Ispunjen jedan deo zahteva poljoprivrednicima

Vlada Srbije potvrdila je poljoprivrednicima da je skinuta zabrana izvoza suncokretovog ulja, kao i da se očekuje porast cene te namirnice, kažu predstavnici Udruženja poljoprivrednika Stig iz Požarevca, a preneo N1. Na taj način ispunjen je jedan deo njihovih zahteva zbog kojih su protestovali.

Kako je prenela Beta, to je potvrdio potpredsednik Udruženja poljoprivrednika Stig iz Požarevca Milan Marković.

On je izjavio da je to potvrdio šef kabineta ministra poljoprivrede Marko Saranovac.

Nakon toga je odblokiran most na Moravi kod Požarevca.

Na sajtu Vlade Srbije za sada može da se nađe samo poziv koji je poljoprivrednicima juče uputilo Ministarstvo poljoprivrede, kada im je ostavilo broj delefona da se jave na pregovore, što su oni kasnije i učinili.

Poljoprivrednici iz Stiga koji su juče blokirali most preko Velike Morave krenuli su automobilima za Novi Sad da tokom noći podrže kolege iz Vojvodine.

Predsednik vojvodjanske vlade Igor Mirović izjavio je da je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović nezadovoljnim poljoprivrednicima u Novom Sadu juče dao „konkretne i jasne“ predloge, koji su dovoljni da se njihov protest ispred zgrade pokrajinske vlade okonča, prenela je Beta.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obećao je poljoprivrednicima danas ispred zgrade pokrajinske vlade u Novom Sadu niz mera, ali su oni poručili da neće ukloniti traktore sa Bulevara Mihajla Pupina dok ne dobiju „pismene garancije“ da će obećanja biti ispunjena.

Nedimović je, između ostalog, obećao poljoprivrednicima sastanak sa premijerkom Anom Brnabić u narednih 48 sati i naveo da će se razgovarati o jesenjoj setvi i cenama.

Obećao je i da će u narednih 60 sati biti doneto rešenje o olakšicama za gorivo, kao i da će Republički hidrometeorološki zavod podneti izveštaj o suši na osnovu koga će se proceniti da li je na snazi stanje elementarne nepogode.

Ministarstvo poljoprivrede je, kako prenosi sajt Vlade, uputilo juče poziv predstavnicima udruženja poljoprivrednika iz Požarevca, Pančeva i Srbobrana na nastavak razgovora o zajedničkom prevazilaženju izazova.

Blokada centra Novog Sada je počela je danas u 8 časova, a kako su kazali predstavnici poljoprivrednika trajaće, do daljeg.

Trenutne blokade su vid upozorenja vlastima kojima su dali rok do danas u 9 časova da reaguju na njihove zahteve, odnosno da im daju juče data obećanja napismeno.

Njihovi zahtevi su da cena suncokreta ne bude niža od 700 evra po toni, te gorivo za jesenje radove po 170 dinara, na svim pumpama, i to da se omogući najmanje tri točenja dnevno po kartici i dva u rezervoare radnih mašina.

Za prolećnu setvu traži se obavezan plavi dizel i oslobađanje akciza na gorivo.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

20.05.2023.

Poljoprivrednici prihvatili novu ponudu republičke vlade

18.05.2023.

Subvencije po grlu biće povećane sa 30.000 na 40.000

02.09.2022.

Ministri inicijative Otvoreni Balkan potpisali sporazum o prehrambenoj sigurnosti

01.09.2022.

Sajam vina Otvorenog Balkana: Gde je vino tu je i ljubav

25.08.2022.

Ekvatorijalna Gvineja hoće srpsku hranu na svom tržištu

15.08.2022.

Nedimović: Nadam se kompromisu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca