Zašto je niži otkup cena šljiva

Ilustracija: Obrane šljive, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: Obrane šljive, foto: Domaćinska kuća

Voćari su već u startu iskazali nezadovoljstvo ovogodišnjim rodom šljiva, bez obzira što berba počinje za desetak dana. U razgovoru za Biznis.rs direktor Instituta za voćarstvo Darko Jevremović potvrđuje da ove godine treba očekivati manji rod šljive pd prošlogodišnjeg, na šta je uticalo više faktora.

„To su, pre svega, pojava poznih prolećnih mrazeva, elementarnih nepogoda (grad), kao i dugi sušni periodi tokom letnjih meseci ove godine. Na rod su indirektno uticala i poskupljenja mineralnih đubriva, pesticida i goriva, pa je smanjen nivo agrotehničkih mera koje se primenjuju u zasadima. U pojedinim regionima rod je iznad očekivanog, ali u brojnim voćnjacima gotovo i da nema plodova jer je došlo do izmrzavanja cvetova i zametnutih plodova usled niskih prolećnih temperatura“, prenosi Jevremović.

 

Još veće nezadovoljstvo voćari iskazuju zbog najava da će otkupna cena biti ispod očekivanja i svakako niža u odnosu na prošlogodišnju. Logika pokazuje da bi zbog manjeg roda voće ove sezone trebalo da bude skuplje, dok se otkupljivači pravdaju zakonima tržišta.

„Kao što znate, cena plodova voća zavisi od ponude i potražnje. Ove godine se očekuje niža otkupna cena šljive u odnosu na prošlogodišnju, pre svega zbog velikih turbulencija na svetskom nivou iz poznatih razloga. Posledica toga je znatno otežan plasman proizvoda na inostranom tržištu“, ocenjuje Jevremović.

Naš sagovornik ipak ističe tradicionalno veću potražnju za određenim sortama, kao što su Čačanska rodna i Čačanska lepotica, za potrebe brojnih domaćih destilerija koje se bave proizvodnjom rakije šljivovice.

Institut za voćarstvo je na sebe preuzeo obavezu edukovanja proizvođača, kao i nabavku kvalitetnog sadnog materijala.

Najvažnija preporuka za sve voćare je da slušaju savete nauke i struke. Brojni voćari usvajaju nova saznanja iz oblasti voćarstva i unapređuju svoju proizvodnju. Osnovni cilj u voćarskoj proizvodnji je postići visoke prinose i vrhunski kvalitet plodova, a to se može postići upravo primenom savremenih agrotehničkih i pomotehničkih rešenja. Primena savremenih tehnologija i konkurentnost na tržištu mora biti imperativ svakog voćara„, objašnjava Jevremović.

Prenoseći utiske sa terena on ističe da sve voćne kulture imaju umanjen rod u odnosu na prošlu godinu.

Kao i kod šljive, brojni faktori su uticali na smanjenje roda. Konačne podatke ćemo imati kada berba svih kultura bude završena“, zaključuje Jevremović.

Povezano