Ide meso a traži se i lucerka

Ambasador Srbije u Saudijskoj Arabiji Muhamed Jusufspahić izjavio je da tokom septembra očekuje rezultate sporazuma o izvozu mesa u tu, najveću državu na Bliskom istoku, i to iz klanice u Šidu koja je prva ispunila sve uslove.

-Saradnja dve zemlje uspostavlja se na sivm nivoima, u ovom trenutku najaktuelniji je Sprazum o izvozu mesa, čemu je prethodila uspešna komisijska kontola jedne od klanica, one u Šidu – Srem Šid“, rekao je ambasador za Tanjug i naglasio da se očekuje brzi početak izvoza mesa sitne stoke, prvenstveno ovčijeg.

Kaže da je izvoz mesa i sitne i krupne stoke samo početak onoga što se očekuje na polju saradnje u oblasti poljoprivrede i stočarstva, i dodaje da postoji i prostor za izvoz lucerke.

-Ovo tržište je najinteresantije za nas jer je mnogoljudno – 35 miliona stanovnika, zbog dobre platežne moći i uz sve obuhvata i zemlje zaliva, naglasio je ambasador i dodao da je, sa saudijske strane za sprovođenje sporazuma i nabavku hrane nadležna državna ustanova Salik (SALIC), koju prate organizacije zemalja arabijskog zaliva, odnosno Arabijskog poluostrva koje podrazumeva i Jemen.

Jusufspahić je naglasio da će Sporazum doprineti i boljem stanju stočnog fonda u mesnoj industriji u Srbiji.

-Reč je o mesu sitne stoke, prvenstveno ovcama, jer je kultura takva i vezano za Kurban i sve ostalo, one su ovde na trpezi kada se prave prijemi…, rekao je ambasador i naglasio da su do sada Saudijci uvozili značajan broj ovaca iz Sirije, Egipta ili Sudana, a kada je reč o krupnijoj stoci, Pakistan je bio zanimljiv, kao i Indija koji su konkurentni zbog blizine i niskih cena.

Izrazio je očekivanja da će ovo biti pravi moment koji će popraviti domaći stočni fond i pomoći da ožive srpska sela.

Saudijci, dodaje, imaju poseban plan za razvoj poljoprivrede, oblasti koja je kritična zbog jarkog sunca i velikih suša, što ostavlja prostor za mogući doprinos naših stručnjaka, ali i za izvoz lucerke koju Saudijska Arabija uvozi u ogromnim količinama.

Saudici imaju ogromnu potrebu za lucekrom, možemo naći prostor za izvoz i na tom polju, što bi moglo da podspeši i plovni transport Dunavom, koji bi moga da ide do Crnog Mora i Sredozemljem, preko Sueckog kanala do dve najpoznatije saudijske luke, što bi bilo veoma pogodno i povoljno, rekao je ambasador Jusufspahić.

Dodao je da Srbija, osim činjenice da je delom i poljoprivredna zemlja ima i druge resurse poput visoke tehnologije i stučnjake zanimljive za Saudijsku Arabiju.

Svemu, kako je dodao, doprinose i domaći Halal standardi.

-Dosadašnja privedna razmena, da ne računam namensku privredu, odnosno odbrambenu privredu, bila je na vrlo niskom nivou. U proteklih pet godna je više od pet puta uvećana, a ovo će biti značajn zamajac za našu prozivodnju i trgovionu“, rekao je Jusufspahić.

Ambasador je dodao i da su saudijski trgovci veoma zaiteresovni za meso iz Srbije, da je u Srbiji već jedna grupa Saudijaca, tako da očekuje tokom sledećeg meseca prve rezutlate i da meso krene iz klanice Srem u Šidu.

Sporazum podrazumeva i izvoz mleka i mlečnih proizvoda.Id

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

16.04.2024.

Šta bi značila oznaka junetina iz prirode

07.11.2023.

Uskoro Novosadski festival kobasice i čvaraka „Novembar Fest“

17.08.2023.

Setva lucerke

01.08.2023.

Vanredna inspekcijska kontrola

26.07.2023.

Kako prepoznati da li je meso od zdrave ili bolesne životinje

11.04.2023.

Pojačana kontrola oprez pri kupovini hrane

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca