Pav pav uspeva i kod nas

Ilustracija: indijanska banana, foto: pixabay
Ilustracija: indijanska banana, foto: pixabay

Indijanska banana, asimina triloba, ili pav pav, potiče poreklom je iz severne Amerike, listopadni je grm i može da naraste do 10 m.

Cveta u proleće. Cvetovi su crvene, ljubičaste ili bordo boje. Karakteristično je za nju da svetovi nemaju miris, već neprijatno mirišu. Plodovi su težine do ½ kg, ali obično lakši. Unutar ploda se nalazi nekoliko tamnih semenki.

U  početnoj fazi razvoja su zelene boje, a sazrevanjem postaju žute ili smeđe. Plodovi su ukusni, a ukus se može uporediti sa drugim voćem, kao što je ananans, mango, banana, avokado i sl.

Poznato je da je otporana na niske zimske temperature (do -30 °C), ali u prvim godinama preporučljivo da se pred zimu osigura adekvatnim agrotekstilom, malčom, lišćem, slamom.

Ilustracija: indijanska banana, foto: pixabay
Ilustracija: indijanska banana, foto: pixabay

Uspeva i na našim prostorima. Za uzgoj indijanske banane odaberite mesto sa vlažnom zemljom, koja se dobro cedi. Pav pav biljka može da raste i na alkalnom zemljištu.

Semena možete posaditi direktno u zemlju nakon stratifikacije (ili, ako živite na mestu sa hladnijom klimom, zasadite ih u saksije ili zemlju pre zime, i priroda će sama obaviti stratifikaciju), ili ih možete posaditi u saksije. Trebaće vam prilično duboke saksije, zbog dugačkog korena pav pav biljke. Ako ste ih stavili u saksije, možete ih prebaciti u zemlju, ali ako ste ih posadili direktno u zemlju… zaboravite na presađivanje!

Paw Paw plod je najbolje jesti svež, kada je potpuno zreo. Kada se preseče, unutrašnjost je žuta ili bela. Veoma je hranjiva indijanska banana. Pogodna je i kao dečija hrana, za pravljenje voćnih salata, sladoleda, voćnih jogurta i poslastica. Što se tiče čuvanja, zreli plodovi se mogu čuvati par dana na sobnoj temperaturi i nekoliko dana duže u frižideru.

Najbolje je indijsku bananu gajiti u dvorištu jer u prodavnicama ćete je teško naći jer ne može dugo da stoji, 3 do 5 dana.

Povezano