Danas se zatvaraju kapije 60. jubilarnog sajma AGRA 2022. u Sloveniji

Danas se u slovenačkoj Gornjoj Radgoni završava Međunarodni poljoprivredno-prehrambeni sajam “AGRA”.  Pomurski sajam zajedno sa 1.750 izlagača iz 31 iz zemlje i posetiocima koji su došli iz Austrije, Mađarske, Hrvatske i dr., proslavlja 60. rođendan.

Kako je istakao srpskim agrarnim novinarima izvršni direktor Pomurskog sajma Boris

Direktor sajma Boris Nikolas Erjavec
Direktor sajma Boris Nikolas Erjavec

Erjavec, svi se raduju što je jubilarna godina dočekana bez korone.

-Ova godina je Evropska godina mladih tako da je i fokus sajma na mladim poljoprivrednicima. Problem Slovenije je taj da su poljoprivrednici u velikom broju stariji ljudi, pa smo mnogo sadržaja posvetili mladima pod sloganom “Lepo je biti kmet (poljoprivredik)”. Veliku pažnju posvećujemo i inovacijama i digitalizaciji u agraru. Partner sajam ove godine je Japan, a razlog tome je što je ova zemlja tehnološki usavršena i ima mnogo inovacija, kaže Erjavec.

 

Prema njegovim rečima predstavljanje vrhunskih poljoprivrednih tehnologija, mehanizacije, opreme i sredstava za poljoprivredu, šumarstvo, vinarstvo i proizvodnju hrane, sajamske su izložbe. Vrhunski izlagači nude inovativna digitalna rešenja, najnoviju tehnologiju i vodeće svetske brendove poljoprivrednih i šumarskih mašina i opreme. Na raspolaganju su semena, sadnice, sredstva za negu i zaštitu životinja i biljaka, oprema za prehrambenu industriju i gastronomiju kao i ambalaža.

Prema njegovim rečima  naglasak je  na inovacijama i digitalizaciji, poljoprivredi budućnosti, klimatskim promenama i vodnim resursima, organskoj poljoprivredi, prehrambenoj sigurnosti, hrani za naše bližnje, jačanju ruralnih područja, biodiverzitetu i šumama i drveću kao našem bogatstvu.

-Ove godine je Međunarodna godina ribarstva i akvakulture, a Japan je jedna od najvećih svetskih ribarskih nacija i sada imamo mogućnost da i u tom segmentu nešto naučimo od njih, kaže Erjavec.

Štand Instituta za kukuruz Zemun polje
Štand Instituta za kukuruz Zemun polje

Na ovom sajmu predstavljeni su usjevi i prehrambeni proizvodi iz prehrambeno-prerađivačke industrije i dopunskih delatnosti poljoprivrednih gazdinstava. Vinska dvorana nudi vrhunska vina, te vinogradarsku i vinarsku opremu. Prikazan je i  bogat program izgradnje objekata za poljoprivrednu delatnost kao i opreme za uređenje okućnica i okoline stambenih objekata.

-Na izložbi životinja posetioci mogu da vide najbolja dostignuća u uzgoju. Raskošni sajamski vrtovi s najboljim prirodnim praksama i ove godine su prava atrakcija. Sajam je sve uvezao sa stručnim i društvenim događanjima, pa nazdravlja jubileju najboljim poljoprivrednim proizvodima, hranom i vinima. Ekološka poljoprivreda i hrana iz naše blizine pokazuju put ka smanjenju posledica klimatskih promena, očuvanju bioraznolikosti i čistih vodnih resursa. Sajam ukazuju i na potrebu povećanja sigurnosti hrane, na jačanje sela, te na veću samoodrživost kroz dobro gazdovanje šumama, kaže Erjavec.

Propratni i društveni program obeležili su takmičenje u radu s motornom testerom, takmičenje u plesanju polke, demonstracija vođenja teladi od strane najmlađih uzgajivača, izložba Steyr traktora i brojna druga sajamska događanja.

Među izlagačima na sajmu „Agra“ je i kompanija iz Srbije „DES d.o.o.“. Kako tvrdi predstavnica te kompanije Dajana Bilić, tradicionalna tehnologija izrade kazana za rakiju, unapređena savremenim rešenjima, privlači mlade poljoprivrednike u Sloveniji. Takođe na sajmu se predstavio Institut za kukuruz Zemun polje.

Prikolice, cisterne, sejačice iz Bačke Palanke izložene u Donjoj Radgoni, na sajmu koji okuplja najsavremeniju svetsku ponudu. Konkurencija jaka, a sajam mesto za ispitivanje pulsa tržišta.

 

„Ovde je čitav Zapad, svi su se našli, mnogo ima konkurencije, proizvođača inostranih, tržište je jako lepo, ali treba naći svoje mesto na njemu. Moramo da budemo prisutni, radimo, isporučujemo i ide, rezultati se vide“, kaže Radenko Komad, direktor „Majevice“.

Gornja Radgona ima oko 3.500 stanovnika. Tokom sajamskih dana, ugosti posetioce i izlagače iz 30 zemalja.

 

Povezano