Želite da izvršite sertifikaciju organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla?

Želite da izvršite sertifikaciju organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla? Za ove namene predviđeni su podsticaji.

U cilju podizanja konkurentnosti kroz sertifikaciju sistema kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede svake godine izdvaja značajna sredstva u tu svrhu, u skladu sa Uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Uslovi i način ostvarivanja prava na podsticaje regulisani su Pravilnikom, podseća savetodavac za agroekonomiju

dipl. inž. Slađana Petrić.

Sertifikacija podrazumeva postupak kontrole i ocenjivanja procesa proizvodnje i dobijenog proizvoda, kao i laboratorijske analize za proveru kvaliteta proizvoda dobijenih metodama organske proizvodnje, poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa oznakom geografskog porekla i poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa nacionalnom oznakom višeg kvaliteta „srpski kvalitet”, koje su izvršene u ovlašćenim laboratorijama, kao i izdavanje sertifikata.

Podsticaji obuhvataju podršku sertifikaciji:

  1. sistema upravljanja bezbednošću hrane prema ISO 22000, FSSC 22000, BRC, IFS, GOST-R standardu;
  2. dobre poljoprivredne prakse prema GLOBALG.A.P. standardu;
  3. sistema kvaliteta hrane prema HALAL standardu;
  4. sistema kvaliteta hrane prema KOSHER standardu;
  5. proizvoda dobijenih metodama organske proizvodnje;
  6. proizvoda sa oznakom geografskog porekla;
  7. proizvoda sa oznakom „srpski kvalitet”.

Pravo na podsticaje imaju:

 

  • fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva;
  • preduzetnik;
  • pravno lice;
  • pravno lice registrovano u skladu sa zakonom kojim se uređuju udruženja

Maksimalni iznos podsticaja po korisniku je 1.000.000 dinara, ističe savetodavac PSSS Petrić. Zahtev se podnosi Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Upravi za agrarna plaćanja za svaku kalendarsku godinu, u periodu od od 15. aprila do 31. oktobra tekuće godine.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca